Србија

ВЛАДА УПУТИЛА ПРЕДЛОГ СКУПШТИНИ ПО ХИТНОМ ПОСТУПКУ: Путарина у Србији поскупљује за 12 одсто! ОВО је разлог

Фото: Pixabay.com

Процењује се да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара

Влада Републике Србије предложила је поскупљење путарине од 12 процената. Виша цена примењиваће се када посланици Скупштине Србије усвоје Предлог закона о измени Закона о накнадама за коришћење јавних добара.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Тај предлог је Влада Републике Србије усвојила на последњој седници и упутила га у Скупштину Србије по хитном поступку.

У образложењу Предлога наводи се да је тренутна висина путарине нижа од реалне вредности и да је последње поскупљење било 7. јануара 2017. године. Тада је путарина повећана десет одсто у односу на претходни ценовник. Пре тога, износ путарине није повећаван од 2009. године.

У Предлогу закона се истиче да су цене материјала, енергената и опреме која се користи за одржавање аутопутева и осталих путева у знатној мери повећане у односу на 2017. годину. У односу на европске земље које користе исти систем наплате путарине, Србија има најнижу цену путарине по пређеном километру, наводи се у Предлогу.

Повећањем прихода од путарине обезбедиће се већа средства за финансирање одржавања и развоја путне мреже, стоји у образложењу.
Процена је да ће предложеним повећањем од 12 одсто у 2019. години приход од наплате путарине бити већи за 1,9 милијарди динара, односно да ће укупан приход износити 27,6 милијарди динара.

 

Фото: Pixabay.com
Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ