Србија

НИЈЕ КРАЈ, ТЕК ПОЧИЊЕ: После помора пчела, следи нова пропаст! Србија на прагу еколошке катастрофе?!

После масовног помора пчела прошле недеље и открића 300 килограма опасног хемијског отпада у кругу напуштене фабрике, у Кикинди се догодио до сада незапамћено угинуће рибе код Иђошког канала: десетине мртвих риба, тешких и по десет килограма, плутају каналом, а многе су доплутале и до обале. Међу риболовцима круже разне теорије.

– Ово је да ти срце пукне. Видите колики су то шарани, штука, амур, толстолобик, бела риба, цверглани… Кажу да су пливале штуке од шест килограма, шарани капиталци од 10 килограма. Не знамо шта је узрок. Може да буде трагедија, а може да буде и нешто друго. Али ни у кога не може да се упре прстом – каже Бранко Чипчић, пецарош и пчелар, коме су недељу дана раније потроване пчеле у масовном помору у кикиндском атару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Прошле недеље су примећени први угинули примерци у делу канала код Иђоша који се спаја са каналом Дунав-Тиса-Дунав. Бранко каже да међу риболовцима постоје две теорије.

– О првој, да је вода затрована хемикалијама за пољопривреду или загађењем са оближњих фарми, не желимо ни да мислимо. Друга је да је риба остала без кисеоника: након промене водостаја у каналу, риба доживи шок и угине – објашњава Бранко.

Градска управа у Кикинди је о помору рибе одмах обавестила Инспекцију за заштиту рибљег фонда и Завод за јавно здравље у Кикинди.

– Претпоставља се да је дошло до промене водостаја у каналу и подизања нивоа муља, а смањење количине кисеоника довело је до угинућа рибе. Резултати анализа показаће тачан узрок – каже Мирослава Крнић из Секретаријата за заштиту животне средине у Кикинди.

Док са колегама риболовцима чека службено објашњење помора рибе, Бранко Чипчић још ишчекује да надлежни саопште шта је узрок масовног угинућа пчела, од којег се још није опоравио. Оба еколошка удара, један за другим, паралисала су заљубљенике у природу, наводи Бранко.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ