Србија

Драма убијене Јелене и даље мистерија! ЗОРАНУ ПРЕТИ ДОЖИВОТНА РОБИЈА!? Овакав одговор нико није очекивао!

Виши суд у Београду је пре неколико дана потврдио оптужницу против Зорана Марјановића због убиства супруге Јелене Марјановић. Портпарол суда Татјана Тешић прецизирала је да је кривично вапретресно веће суда донело решење којим 30. априла је потврдило оптужницу од 17. априла против Зорана Марјановића.

Подсетимо, браниоци Зорана Марјановића улажили су Апелационом суду у Београду жалбе због потврђивања треће по реду оптужнице којом се њихов клијент терети за убиство супруге Јелене, 2. априла 2016. у Борчи. Маријановићеви браниоци од Апелационог суда жалбом траже да, због недостатка доказа, овај суд обустави поступак против Марјановића или да укине решење о потврђивању оптужнице.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Поред тога, Апелациони суд може и да одбије жалбе и потврди решење о потврђивању оптужнице, а онда би након тога Марјановићу могло да почне суђење.

С обзиром да су посланици Скупштине Србије одлучили да се у Србији уведе доживотна казна затвора за најтежа кривична дела (усвојене су измене Кривичног законика којим се укида казна затвора од 30 до 40 година и уводи доживотна казна затвора за најтежа кривична дела), многи су се запитали да ли то значи да Зорану Марјановићу можда прети доживотна робија?

Адвокат Боривоје Боровић каже да није могуће да Марјановић добије доживотну робију.

– Пошто закон доживотне казне почиње да важи од децембра ове године, тако да је њему сада запрећена казна од 40 година затвора. Дакле, од децембра казна од 40 година затвора сматраће се блажом, од казне доживотног затвора. Пошто неће бити казне од 40 година, већ доживотног затвора, онда ће највећа казна бити 20 година затвора. Не могу све казне. Сада је 40 година, пошто ће од децембра бити доживотна, она је тежа од ове, и замена је. По мом ставу, тад је највећа казна затвора 20 година. У време када је он оптужен, није важила казна доживтног затвора, тако да му она не прети, дакле оптужен је по старом закну – каже Боровић.

С њим се слаже и Тома Фила, који додаје и да лично сматра да нема доказа да је Марјановић убио супругу.

– Сви закони који постоје се примењују од момента када су донети. Не постоји ретроактивна примена Кривичног закона. Када је наводно извршено кривично дело, тај закон који је тад важио је закон по коме ће се судити. Дакле, Марјановић ако би био осуђен, могао би да добије казну затвора која је предвиђена у време када је оптужен за кривично дело – објашњава Фила.

Један од браниоца Зорана Марјановића Стефан Јокић, такође је потврдио да не постоји шанаса да Марјановић добије доживотну казну затвора, уколико буде осуђен.

– Измене и допуне које се тичу закона ступају на снагу у децембру, а он се терети за кривично дело од пре три године, тако да се за њега користи блажи закон. Односно онај по којем му је запрећена казна од 40 година затвора – рекао је Јокић и додао да не зна шта ће бити са трећом оптужницом:

– Сачекаћемо одлуку суда, па ћемо видети шта ће бити – закључује Јокић.

Подсетимо, оптужница Марјановићу ставља на терет да је 2. априла 2016. године убио супругу Јелену на насипу у Борчи. У непосредној близини места злочина била је њихова малолетна ћерка Јана, која је кобног дана са родитељима дошла на насип Црвенка у Борчи, стоји у оптужници.

Марјановић је ухапшен 15. септембра 2017. године, готово годину и по од убиства. Он се од 12. јуна 2018. брани са слободе, пошто му је тог дана Апелациони суд укинуо притвор, у којем је био 10 месеци.

Он је и пре тога био привођен, али је након испитивања у полицији и на полиграфу пуштан због недостатка доказа.

На саслушању у Вишем јавном тужилаштву у Београду, Марјановић је негирао да је убио супругу и поновио све што је и раније говорио на саслушањима у полицији.

Пре хапшења Марјановић је у више наврата у медијима говорио о убиству, а учествовао је у једном телевизијском ријалити програму.

Њему је суд недавно вратио пуно старатељство над дететом, које му је одузето после смрти супруге.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ