Србија

ЛОШЕ НАМ СЕ ПИШЕ: Ниво воде опада, али паника расте! После поплава Србији прети НОВА ОПАСНОСТ!

Проблем о којем нисмо имали кад да мислимо

Србију су у недељи коју испраћамо погодиле јаке кише и изазвале поплаве широм земље. Оне су за собом оставиле разорне последице. Међутим, са повлачењем воде оправдано се страхује од нове опасности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Наиме, приметан је повећан број комараца, са чим се повећава ризик од преношења вируса западног Нила. Ипак, прети и зараза коју преносе пацови и змије о чијем смо повећању популације већ писали.

Чим се вода повуче, пацови беже на сува места и може доћи до ширења заразе јер они излучују бактерије путем мокраће.

Такође, у последњих неколико дана забележена је и најезда гмизаваца које такође могу бити опасне по људе. Отровнице се разликују по томе што дуж леђа имају тамну цик-цак шару.

Међутим, змије покушавају да се спасу и побегну на безбедније место, али их вода истерује из склоништа.

Обично су пацови основни фактор у избијању и ширењу епидемија, док змије не преносе ниједну болест на људе јер се хране управо глодарима. Рецимо, смук може да поједе читаво легло пацова.

Основни предуслов за смањење ризика и спречавање озбиљнијих епидемија је детаљна санација терена, која обухвата проналажење и сакупљање и прописно уништавање угинулих животиња, сакупљање свих врста отпадних и других опасних материја које угрожавају живот и здравље људи.

Најезда комараца чест је случај након великих поплава. Тако би грађани могли проблеме и са малим крвопијама могли да осете на сопственој кожи.

Иначе, до најезде комараца долази тако што одрасле јединке вода истера из њихових природних станишта након чега се појављују и тамо где никада нису били.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ