Свет Србија

МОЋНА ЕВРОПСКА ДРЖАВА ТРАЖИ ВОЗАЧЕ КАМИОНА ИЗ СРБИЈЕ: Недостаје им 60 ХИЉАДА РАДНИКА, земљи прети колапс трговине

Фото: Pixabay.com

Немачкој тренутно недостаје између 45.000 и 60.000 возача камиона, а настави ли се тренд опадања броја камионџија, држава би могла доживети колапс логистике и трговине, јављају немачки медији.

Немачко удружење шпедитера и логистике већ сада упозорава да би полице супермаркета ускоро могле бити празне. „Налазимо се на ивици колапса у снабдевању и логистици“, изјавио је портпарол удружења Дирк Енгелхард.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Из удружења захтевају предузимање мера потребних да би занимање возача камиона било што атрактивније младим људима.

Ниска плата и лоши услови рада учинили су тај посао непопуларним. Управо тема недостатка возача камиона биће главна тема програма четвородневног Сајма транспорта и логистике који у уторак почиње у Минхену. Портпарол сајма Стефан Руммел упозорио је да сваке године у Немачкој 30.000 возача камиона оде у пензију, а да нових возача дође тек половина од тог броја.

Више од трећине возача има 55 и више година, а тек 2,5 одсто их је млађих од 25. Самим тим, 40 одсто возача камиона могло би отићи у пензију у следећих 10–15 година.

„Истовремено се повећава обим транспорта. Томе је допринело и снажно повећање у онлајн трговини. Празнину у радним местима која настаје из дана у дан не могу попунити више ни возачи из источног дела Европе”, истакао је Дирк Енгелхард.

Наводи да шпедитери очајнички траже нове људе, чак и на паркиралиштима. “Представник ДХЛ-а говори да се возачи нигдје не могу пронаћи, а тренд је сличан и у другим земљама ЕУ-а”, казао је. “Ово није хорор-сценарио који призивамо, ово је колапс у снабдијевању који нам заиста долази великом брзином”, додао је.

Недостатак возача камиона осјећају послодавци, али и сами возачи, који не успијевају да смање прековремене радне сате. “Недостатак осјећа и купац јер у трговинама недостају производи”, казао је Бернд Охлманн из Удружења за трговину Баварске, јавља Дневник.хр.

 

Фото: Pixabay.com

Извор:  Bankar.me

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ