Свет

ДУГА РУКА ВАШИНГТОНА! Наша братска држава проглашена ОКУПИРАНОМ ТЕРИТОРИЈОМ, уништена још једна влада!

Молдавске партије сложиле су се данас да формирају владу и именују Мају Санду, бившу министарку просвете и саветницу Светске банке, за премијерку да би смањиле моћ олигарха у једној од најсиромашнијих земаља Европе, преноси Ројтерс.

Сандуин проевропски блок АЦУМ формирао је радну коалицију са Социјалистичком партијом коју подржава Русија, прекинувши тиме вишемесечни застој у скупштини након парламентарних избора у фебруару.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Али њихов савез је изазвао сукоб са Демократском странком Молдавије и Уставним судом, који је раније саопштио да парламент треба да буде распуштен и да ће свака одлука о формирању владе коју донесу посланици бити неважећа.

Санду је оштра противница Демократске странке, која је формирала последњу владу, и њеног вође Владимира Плахотниуча, богатог тајкуна оптуженог за корупцију и злоупотребу власти.

Демократе оптужују АЦУМ и Социјалисте за узурпацију власти на захтев Русије, а заменик председника странке Андриан Чанду рекао је да ће они оспорити формирање владе на суду.

„Руска Федерација покушава да нас присили на стварање про-руске владе, илегално, у Молдавији“, рекао је Чанду.

На седници парламента сазваној јуче Санду и социјалисти су потписали и декларацију којом се Молдавија назива „заробљеном државом“.

Молдавију прате политичка нестабилност и корупција, посебно због скандала познатог као „крађа века“ када је у периоду 2014-2015. када је из три банке украдено милијарду долара, односно осми део производње Молдавије.

Извор: Тањуг; Д.К.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ