Србија

„НАБАЦИЋЕ МИ НА ГРБАЧУ СВЕ ШТО САМ САД РЕКАО!“ Новак разочаран и љут после пораза: Проговорио и о ЧОВЕКУ НА ТРИБИНАМА

Болан пораз.

Новак Ђоковић ипак неће успети да понови успех из 2016. такозвани „Новак слем“ јер је од њега у полуфиналу у Паризу био бољи Доминик Тим.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

После два дана игре и бројних прекида због кише и лошег времена, меч је завршен после 253 минута игре победом Аустријанца од 6:2, 3:6, 7:5, 5:7, 7:5.

Штета за Новака, имао је своје прилике, али пораз му је очигледно јако тешко пао. Недуго пошто је завршио меч, стигао је на прес конференцију где је српским новинарима рекао шта му је на срцу.

Приметно је било да је Ђоковић током цвелог меча са Тимом далеко више ишао напред на мрежу, покушавао волејима да реши ствари. На питање је ли то био део стратегије, рекао је да све што смо видели није имало везе са тактиком због катастрофалних услова за игру.

„Не знам право да вам кажем шта је тактика на оваквим условима, поготово јуче. То је стварно преживљавање, убацити једну лопту више од противника у терен и пронаћи начин да добијеш поен. Ови услови… Не знам да ли сам овако нешто доживео иједном у животу. Вероватно само једном, против Давида Ферера у полуфинлу УС Опена 2012. Тада сам изгубио један сет и онда су прекинули меч и одложили за сутрадан. Ови услови су стварно… Овако нешто на шљаци нисам доживео никада. Опет, честитке Тиму који је успео да остане психички снажан, тврд, стабилан када је било потребно, он је убацио лопту како је требало у терен, са пуно ротације и спина. Последњи гем имао сам неколико предности и 30:15, када сам изгубио меч. Убацивао сам све прве сервисе, он је некако враћао све са дубоким спином и ротацијом и избацивао ме потпуно са терена. Просто, са те стране из које је он играо последњи гем, минимум је три пута лакше него са друге, ако сте приметили, 90 одсто брејкова се догодило када је играч био на тој страни. Тако да је било много лакше играти одатле“, каже Ђоковић.

Остаје жал ђто је пропустио бројне прилике за повратак у меч.

„Био сам близу узимајући у обзир да сам био у заостаку током целог меча. Успео сам да се вратим, први пут кад смо данас изашли на терен играо сам добро, и сад овај последњи прекид. Нажалост, направио сам неколико грешака у кључним тренуцима, изгубио сам гем и он је меч завршио винером. Свака част“, додао је светски број један.

Новак је упитан и постоји ли нека процедура да се играчи контактирају пре меча када су овако тешки услови. Пре њега и Тима по лошем времену играли су и Федерер и Надал.

„Нема процедуре… У суштини, зависи. Ако је у питању јака киша, пљусак, ту је логично да се терен затвара зато што не желе да штете и шкоде терену и наравно то је нешто што одлаже меч. Што се тиче ветра, ту нема неких прецизних правила, мени је супервизор јуче рекао да док год неки објекат, предмет, штагод не улети на терен и не постане опасно по људе и играче, онда се игра. У првом гему меча је улетео кишобран, за мало није повредио човека на трибинама. Од мене је био на три метра, нисам знао да је кишобран тако безопасан у тим условима! Они су одлучули тако.. Али знате шта, ви морате да узмете у обзир и величину овог турнира. За њих је одлагање меча за један дан нешто што је огроман трошак. Тако да ту има много више бизниса него спорта и оно што желе играчи и што је добро за спорт, што је добро за саму игру. Није им то приоритет и не само у тенису, него у свим комерцијалним, глобалним спортовима, много се више пажње усмерава на вредност карте него на то како се играчи осећају на терену. Али добро, то је тако како јесте, прихватам то, морам, део сам спорта који волим и играм на професионалном нивоу и такмичим се. Није ни први ни последњи пут ни мени ни неком другом играчу да смо део такве ситуације“, поручио је шампион Мелбурна.

Јасно је да су услови за игру били лоши, Новак каже је је рана још свежа и да га пораз боли.

„Не знам.. Толико је далеко следећа година, не размишљам о њој. Тек сам дошао са терена и изузетно сам разочаран. Боли пораз против топ играча у завршници једног Гренд слема. Штета је. Све што сам рекао о условима, рекао сам, довољно је, јер ће вероватно да ми се ’набаце’ на грбачу зашто сам ово или оно рекао. То ми се стално у каријери дешава, тако да је боље овде да завршим“, закључио је Ђоковић.

Извор: Б92/С.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ