Србија

ОТКРИВЕН АНГЕЛИН ПЛАН ЗА КОСОВО КОЈИ ЋЕ ДАНАС ВУЧИЋУ ИЗНЕТИ! Има 3 ФАЗЕ, а једна од њих је погубна за цео српски род!

План у три корака нови је сценарио којим би Ангела Меркел, немачка канцеларка, желела да реши статус Косова.

Како наводе дипломатски извори, нови план резултат је покушаја да се Немачка и Француска нађу на пола пута и да са заједничким ставом убрзају дијалог и постизање решења за јужну српску покрајину. Председник Александар Вучић и немачка канцеларка теребало би да се чују данас у току дана, када је могуће да ће му предочити свој план.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Идеју коју заговара Меркел и која се представља као програм корак по корак засад не прихватају ни Париз ни Београд.

– Меркелова је против поделе јер је уверена да би то отворило питања граница других држава у Европи, те да би се тиме отворила Пандорина кутија. Међутим, свесна да ни тренутно стање на терену не доноси трајну стабилност, сматра да је решење у фазном решењу које би се реализовало у три корака, и то у временском периоду од 20 година – наводе извори и подсећају да је Макрон отворенији, да нема „црвених линија“ и унапред одређених решења која се морају постићи током дијалога.

Према њиховим речима, прва фаза подразумевала би да север Косова добије аутономију.

Решење које Берлин види реализовало би се у три фазе, а Срби би тек за две деценије добили могућност да кажу у којој држави желе да живе.

– Иако би Срби имали сва права, високи степен самосталности, та аутономија била би у оквиру Косова. Север би остао део покрајине, што је Београду неприхватљиво. По Меркеловој, у другој фази, која би уследила неколико година касније, север би добио специјалан статус, који би био више од аутономије, да би у коначној трећој фази био расписан референдум на којем би се грађани изјаснили да ли желе да остану у оквиру граница Косова – објашњавају извори.

Модел корак по корак

1 фаза – АУТОНОМИЈА Срби на северу добили би висок степен самосталности, али би остали у саставу Косова

2. фаза – СПЕЦИЈАЛАН СТАТУС Проширење овлашћења и прва која су више од аутономије

3. фаза – РЕФЕРЕНДУМ После 20 година Срби би добили могућност да се изјасне да ли желе да остану у тој држави

– То је за нас неприхватљиво. Срби су под сталним притиском, па ко од њих жели да још 20 година живи у сталном страху да ће се нешто десити, да страхују да ли ће им се деца вратити жива и здрава из школе… То није нешто на шта можемо да прихватимо имајући у виду да РОСУ све чешће упада на север, да су инциденти и провокације све интензивнији – наводи се.

Политички аналитичар Драгомир Анђелковић без икакве задршке каже: Србија мора да каже не Ангели.

– Како се није сетила да причу развлачи на 20 година када је Косово прогласило независност? Тада нису хтели ни да чују о томе да Косово добије аутономију унутар Србије, а сада би да се даје Србима аутономија унутар Косова. Ово је врло дрзак потез и предлог, логично је што га је Србија одбацила и не жели да чује за то – наводи Анђелковић.

Анализирајући политички тренутак у којем Берлин излази са оваквим предлогом, Анђелковић наводи да, упркос томе што је економски велика сила, Немачка на политичком небу Европе и света нема моћну улогу колико би то волела. – Покушавају да се са Французима, који су отворенији када је у питању постизање договора између Срба и Албанаца, поставе као неко ко нуди решење, али то раде на погрешан начин. Уколико Немци желе да попут Америке буду фактор који се уважава, онда би за почетак морали да уваже чињенично стање на терену и да у складу са тим делују – поручује Анђелковић.

Извор: Ало.рс/ Република/ М. И

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ