Регион

УСВОЈЕН НОВИ ЗАКОН! Родитељи деци више неће смети да дају СЛЕДЕЋА ИМЕНА!

Закон, који би требало да замени онај усвојен 1993.године, а делимично мењан 2000. године, предвиђа и могућност промене имена, након промене пола.

Новим законом о личном имену, који би ускоро требало да буде усвојен у Републици Српској (РС), предвиђене су новчане казне од 1.000 до 1.500 КМ, уколико матичар упише име детета које има више од десет година, без његовог пристанка.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исте казне су предвиђене и ако усвојено дете, старије од споменуте старосне доби, није дало свој пристанак код уписа личног имена.

Закон, који би требало да замени онај усвојен 1993.године, а делимично мењан 2000., предвиђа и могућност промене имена, након промене пола.

Међутим, неће се одобрити промена имена и презимена особи против које се води кривични поступак, док је на издржавању казне, особи за којом је расписана међународна потјерница, те за коју се утврди да је захтев поднела ради избегавања законом утврђених обавеза (издржавање, пореске и друге законом утврђене обавезе).

Неће бити дозвољено и да предложено лично име представља име измишљених, анимираних или филмских ликова, монете и псеудонима, нити ако је то неопходно ради заштите права и слобода других особа, те заштите права јавних и историјских личности.

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс/ М. И.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ