Регион

ДОШЛА МАЦА НА ХРВАТСКА ВРАТАНЦА: Шаховница се ЦЕПА! Хрвати на ногама, БЕС у Загребу! Орбан ударио жестоко на Хрватску!

Хрватској је неприхватљиво приказивање хрватских земаља у неистинитом историјском контексту, навело је хрватско Министарство спољних и европских питања. Министарство је, поводом карте “историјске” Мађарске, нагласило да је неприхватљиво промовисање аспирација које се ни у прошлости нису показале успешним.

Реч је о слици карте “историјске” Мађарске коју комадају руке грабећи територију, између осталог и делове Хрватске, а коју је објавила Међународна канцеларија за информисање у склопу кабинета мађарског премијера Виктора Орбана, преноси Хина.

Мађарска је пре неколико дана прославила Дан националног заједништва, спомен-дан уведен 2010, како би се обележило потписивање Тријанонског мировног уговора који је потписан 1920. између савезника и Мађарске у палати Тријанон у Версају.

По том мировном уговору, Мађарска је изгубила две трец́ине територије, које су подељене између Аустрије, Чехословачке, Краљевине Срба, Хрвата и Словенаца и Румуније.

– Министарство спољних и европских послова Хрватске је одмах по објављивању фотографије, карикатуре из 1921. године, на Твитеру Абоут Хунгарy ступило у контакт с мађарском страном и указало на неприхватљивост овакве врсте објаве с приказом делова хрватских територија, за које се имплицира да се ради о подручјима Мађарске, које су одузете Трианонским мировним уговором, што је потпуно искривљавање историјских чињеница – навело је хрватско Министарство.

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало/rs.sputniknews.com/В.М

Loading...