Православље

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕПОДОБНУ МУЧЕНИЦУ ТЕОДОСИЈУ: Послушајте шта кажу народна веровања, девојкама је једна ствар строго забрањена!

Након што су је бацили у море, Божји анђели су је извукли на земљу, али је судија који ју је већ осудио на смрт, наредио да је посеку. Пострадала је 308. године.

На данашњи дан, Српска православна црква обележава Преподобна мученицу Теодосију Тирску, која је хришћанска мученица с почетка 4. века.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Легенда о њој потиче још из времена владавине цара Максимилијана, када су у Кесарији палестинској стајали многи хришћани везани пред преторијом. Тада им је приступила девица Теодосија и храбрила их за смрт мученичку, али су је војници чули, па су и њу одвели пред судију.

Бесни судија је наредио да јој се камен окачи о врати и баци у море.

Ипак, Божји анђели су је изнели живу на обалу, и поново се јавила судији, он је наредио да је посеку.

Пострадала је 308. године.

У хришћанској традицији помиње се и да се идуће ноћи јавила света Теодосија својим родитељима, сва у небеском сјају, окружена многим другим спасеним девојкама и рекла:

– Видите ли, колика је слава и благодат Христа мога, које сте ме хтели лишити? – упитала је своје родитеље који су хтели да је одвуку од вере.

Некада је била велика неустрашивост светих људи и жена, које ни тамница, изгнанство, муке, понижења, претње, мач, понор, огањ и вешала нису могли да наруше узвишени мир њихових душа, које су биле чврсто везане за Христа.

У народу се верује да на овај дан не би требало да се користе никакви конопци, чак да се ни не пере ни не простире веш.

Уврежено је, наиме, веровање да ће девојке које то, ипак, ураде остати без порода, као и да ће они младићи који погреше овако, бити несрећни у сваком послу којег се прихвате.

Извор: Ало.рс/ Н.М.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ