Русија Србија

ЛАЖНО ОПТУЖИЛА ПРЕМИЈЕРКУ: Читаку без срама напала Ану Брнабић, а онда јој је Путинов човек једном реченицом запушио уста!

Савет безбедности Уједињених нација у Њујорку данас је разматрао Извештај генералног секретара УН о раду УНМИК.

У фокусу заседања је последња брутална акција тзв. косовских специјалних јединица на северу КиМ, укључујући и хапшење и напад на особље Мисије УН.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Када је добила реч, дипломатска представница Приштине у САД Влора Читаку је лажно интерпретирала изјаву председника Владе Србије Ане Брнабић о лидерима косовских Албанаца, те је слагала УН да је Брнабић мислила на грађане Косова!

Читаку је затим оптужила руског службеника УНМИК-а Михаила Красношенка да је „користећи званично возило УНМИК-а, помагао подизање барикада и спречио да (тзв.) косовска полиција испуни задатак“. Она је рекла да је Красношенко „донео моторну тестеру, како би срушио дрвеће на пут и спречио пролазак косовске полиције“.

– Оптужбе да косовске власти намерно таргетирају особље УНМИК-а су несхватљиве. До сада, ни једном службенику УН на Косову се није ништа десило нити је био мета претњи или застрашивања – рекла је Читаку.

Читаку је и признала да је фотографија коју је Бровина показала била лажна, али и даље тврди да је било „масовних силовања Албанки“.

Заменик амбасадора Русије при УН Дмитри Полански јој је затим оштро одговорио, напомњући да Читаку лаже, уместо да се извињава.

„Незаконита акција је тако очигледна. Косовска полиција је извршила инвазију на север Косова. Руски службеник при мисији УН је пребијен, а Читаку нам је понудила верзију догађаја која се противи логици. Чак није успела да тачно да изговори његово име“, рекао је руски дипломата на седници СБ УН на којој се говори о ситуацији на КиМ.

Полански је рекао да је Русија очекивала извињење Приштине.

Навео је да је службеник УНМИК-а Михаил Красношченков претучен и ухапшен док је обављао своју дужност, а да је Вљора Читаку изнела приштинску верзију полицијске акције која није логична.

„Да ли и сами верујете у те бесмислице?“, упитао је Полански и додао да постоје фотографије, али и снимци на интернету који показују шта се заиста десило.

Он је оценио да акције косовске полиције нису имале за циљ борбу против корупције и криминала, већ да је Приштина желела да покаже да може да преузме север, будући да то није успела неколико дана раније, на изборима на којима је победила Српска листа.

Навео је да је Приштина почела кампању против УН и Русије чији је циљ да се дискредитује УНМИК како би отишао са КиМ, али и да се одбрани такозвана држава Косово.

Он је истакао да је руска позиција позната, да се та земља залаже за компромисно решење засновано на Резолуцији 1244, те истакао да је деструктивно уводити рокове за коначно решење.

„Потребно је да се обе стране договоре, а да то одобре и СБ УН. Нема алтернативе дијалогу Београда и Приштине“, истакао је Полански.

Он је критиковао то што амерички амбасадор није устао у одбрану дипломатског имунитета који уживају службеници мисија УН, те подсетио да припадници мисија УН не подлажу међународном праву, као и да уживају потпуни имунитет.

„Сведоци смо фабрикованих прича о руским шпијунима“, рекао је руски дипломата.

Он је поставио питање и о „тајновитим активностима“ које се, како је навео, одвијају унутар америчке базе Бондстил.

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ