Србија

ПОВИШИЦА ПЕНЗИЈА КРАЈЕМ ГОДИНЕ: Примењиваће се „швајцарски модел“, а ево шта он подразумева и колики ће раст донети!

Нови закон по коме ће пензије расти у складу са „швајцарском формулом“ треба очекивати на јесен, а прво повећање пензија у складу са новим моделом већ крајем новембра или у децембру ове године, сазнаје се.

„Швајцарски модел“ практично би значио да ће пензије укупно 1,7 милиона пензионера у Србији расти по моделу који подразумева усклађивање са 50 одсто инфлације и 50 одсто раста просечне зараде. То би у тренутним околностима практично значлио повећање од око пет одсто, што би на примеру просечне пензије од 26.300 динара значило додатних 1.315 динара. Толико повећање у новчанику требало би очекивати већ крајем новембра или у децембру ове године с обзиром на то да су измене закона о пензијском систему планиране за јесен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„План је да се о швајцарском моделу додатно разговара са ММФ чија делегација у Србију долази почетком октобра, а који су начелно већ прихватили нову формулу када су недавно били у Београду. Тако би се на закону могло радити одмах након њиховог одласка, и повишице би требало очекивати већ крајем новембра или током децембра. Толика флексибилност у смислу померања два месеца пре почетка наредне године је дозвољена и могућа“, каже наш извор.

Министар финансија Србије Синиша Мали рекао је недавно да ће се у међувремену разговарати о још неколико модела, али да ипак очекује „да ће овај модел (швајцарски), као најправеднији и најбољи, бити усвојен“.

„То је модел који се примењује у великом броју земаља и милсим да је најповољнији и фер за наше најстарије суграђане, јер се везује за два показатеља, инфлацију и раст плата, а који су и основне детерминанте висине пензија“, прецизирао је недавно министар финансија.

Швајцарска формула за усклађивање пензија у Србији, иначе, није новост. У нашој земљи овакав начин обрачуна пензија уживао је широку друштвену подршку све до 2006. године када је формула укинута због инсистирања Светске банке а у оквиру тадашњег аранжмана са ММФ. Пензионери су били незадовољни и тада је дошло до великих, економски неодрживих, ванредних повећања пензија 2008. која су проузроковала вишегодишњу пензијску и буџетску дестабилизацију. Потом су 2010. године уведене мере штедње и пензије су биле усклађиване само са ценама и делом раста БДП преко четири одсто годишње. Након стабилизације, Влада је укинула формулу за усклађивање пензија крајем 2018. и најавила нову од 2020. године

У Европи скоро све земље имају формуле за усклађивање пензија, а највише њих користи управо швајцарски модел односно комбинацију раста цена и раста зарада. Аустрија, Италија, Француска и Шпанија усклађују пензије са растом цена. Формуле су нешто издашније и поре раста цена делимично укључују и раст зарада у Финској (20 одсто), Чешкој (33 одсто), те Словачкој, Румунији и Бугарској, где раст зарада учествује са 50 одсто приликом усклађивања пензија.

 

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ