Свет

СТОТИНЕ МРТВИХ ТЕЛА ОСВАНУЛО НА ПЛАЖИ! Власти спроводе ИСТРАГУ, страхују да је узрок смрти опасан И ЗА ЉУДЕ!

Најмање 60 мртвих фока откривено је на обалама Беринговог и Чукотског мора на северозападу Аљаске, а научници покушавају да открију шта је узрок њихове смрти, саопштила је Национална управа за океане и атмосферу.

Угинуле брадате, пегаве и прстенасте фоке пронађене су у области од јужог дела Беринговог мореуза до обале Чукотског мора изнад Арктичког круга, прецизира се у саопштењу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Берингово и Чукотско море су много плићи него што је нормално, а температура на површини је далеко виша од уобичајене, наводе научници, преноси Ројтерс.

Ипак, узрок помора фока још је непознат, изјавила је Џули Спигл, портпарол Националне управе за океане и атмосферу.

Радимо на томе да доведемо експерте за наше морске сисаре, а наши партнери ће сакупити узорке. Могуће је да су у питању штетне алге, али може да буде и још много тога – навела је Спигл.

У Беринговом мору више скоро да нема леда, а летње топљење дошло је најмање три недеље пре уобичајеног термина, док је топљење у Чукотском мору поранило око месец дана, каже климатолог Брајан Бретшнајдер.

Температуре површине воде дуж обала Беринговог мора и јужног дела Чукотског мора прошлог месеца су биле 4.5 степена изнад нормале, а знатно су више од уобичајених и ове недеље, подаци су Националне управе за океане и атмосферу.

Брадате, пегаве и прстенасте фоке користе санте леда као платформе док трагају за храном, као и за одмор и подизање младунаца.

Извештаји о угинулим фокама стижу у исто време када и вести о открићима мртвиих сивих китова дуж америчке Западне обале, од Калифорније до Аљаске.

Помор китова означен је као „неуобичајени смртни догађај“, што је класификација због које се отвара посебна истрага. Није јасно да ли су угинућа фока и китова повезана.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ