Србија

КАЗНЕ И ДО 750.000 ДИНАРА: Грађани, ако нисте обавили своју дужност, бићете у озбиљној невољи! Сви су на удару! Ево шта вам је чинити!

Законом се по први пут треба утврдити стварна имовину неких лица

Јавна расправа о предлогу новог закона о пореклу имовине је завршена и све је ближи моменат када ће држава кренути да чешља имовину политичара, државних функционера и свих осталих грађана који су преко ноћи стекли вредне некретнине, аутомобиле и новац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Током расправе је стигло врло мало предлога, тако да је ресорно МИнистарство правде и даље остало отворено за све сугестије. И поред тога, тренутак када треба очекивати овај закон за чије је доношење иницијатива први пут покренута још 2001. године све је ближи“, каже извор.

Законом се по први пут треба утврдити стварна имовину неких лица, односно начин на који је стечен – легалан или илегалан.

„Оно што можда изазива забуну у јавности, није реч само о нелегално стеченој имовини, већ целокупној. Некад је та имовина стечена и легалним законитим путем, али се није пријављивала управо из разлога како би се избегавали порези који тако високој имовини припадају. Сада ћете имати високу пореску стопу која ће бити отприлике 70 одсто процењене вредности имовине, тако да питање да ли ће некоме убудуће пасти на памет да скрива имовину“, недавно је рекала министарка правде Нела Кубуровић.

Оно што такође радна верзија текста предвиђа јесте да ће се вршити испитивање 10 година уназад.

Закон се не односи само на функционере, односи се апсолутно на све грађане који својим стилом живота могу да изазову било какву сумњу да њихови приходи нису у складу са оним што су пријављивали до сада.

Суштина овог закона је да ће се вршити унакрсно преиспитивање имовине, како би се утврдила стварна имовина неког лица које изазива сумњу својим стилом и начином живота и да ли је своју имовину до сада пријављивао на одговарајућ начин. Уводи се висока пореска стопа на имовину за коју се утврди да није била пријављена. Овај поступак ће спроводити Пореска управа, при којој ће се формирати посебна јединица која ће се управо бавити овим питањем. Пореска управа ће бити ојачана са људством које ће пре тога морати да прође посебне обуке. Оно што је битно, да ће Пореској управи бити омогућена координација са другим државним органима који располажу подацима који се тичу имовине. Зато ће сваки орган морати да одреди свог официра за везу који ће бити у директном контакту са Пореском управом, док ће Пореска управа моћи да захтева да се та лица упуте на рад код њих како би им помагали на конкретном предмету.

Казне

Највећа казна уколико се утврди да неко има већу имовину него што је пријавио јесте да ће бити и те како новчано опорезован и више од 70 процената од утврђене вредности непријављене имовине. Уколико је утврђено да је нешто милион евра, 75 одсто пореза значи да ћете платити 750.000 у буџет Србије. У другој ситуацији уколико се утврди да постоје елементи кривичног дела, тада ће поступати надлежни органи и у судском поступку утврдити о ком кривичном делу је реч, да ли је била злоупотреба положаја или пореска утаја или неко друго кривично дело. Суштина овог закона је да је то један административни закон који спроводи Пореска управа.

 

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ