Србија

СТРАШНА ОЛУЈА ПРЕТИ СРБИЈИ! Долази буквално из ведра неба, а доноси град, муње и јако невреме! Спремите се за временски хаос!

Невреме које је пре два дана захватило подручје Словеније и Хрватске, изненадило је становнике ових земаља пошто је практично започело из „ведра неба“.

Према изјавама појединаца, ведар, топао и сунчан летњи дан одједном је заменила олуја која је праћена градом величине поморанџе, олујним ветром, а према извештају који је објавио Истра.мет, специјализовани портал за праћење времена, за само два сата је регистровано чак 5.000 муња. Оно што посебно истересује све нас јесте да ли такав сценарио очекује и подручје Србије.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

О томе како је и због чега дошло до олује која је направила велику материјалну штету на подручјима Словеније и Хрватске, као и да ли Србији прети реална опасност од „невремена из ведра неба“ открио је Марко Чубрило, професор географије из Новог Сада и велики заљубљеник у метерологију, чије су се временске прогнозе показиле као најтачније и најпрецизније.

Према његовим речима, до олује изнад Словеније је дошло због формирања јаких, ротирајућих вертикалних облака.

– Олуја која је погодила Словенију представља снажан конвективни развој кумулонимбуса где је дошло до формирања тзв суперћелијске стурктуре која представља веома снажану олују у којој се формирају јаки, ротирајући, вертикални, облаци. Овакви системи су праћени снажним процесима кондензације и залеђивања воде када капи кише дођу у део атмосфере где је температура испод нуле. Овакве појаве се настају у врло специфичним атмосферским условима, потребно је да се на релативно малом простору у исто време оствари велик број фактора нестабилности, укључујући велик удео влаге у ваздуху, присуство „смицања“ у атмосфери, висока температура приземог слоја атмосфере – објаснио је Чубрило.

Како је рекао, оваква олуја је обично праћена кишом, јаким градом који обилује крупним леденицама и јаким ударима ветра.

– Непогоде која прате суперћелијске системе су најчешће праћене врло обилном кишом, која често изазива локалне поплаве, појавом јаког и крупног града/туче, интезивним електричним пражењењем, пролазно олујним и орканским ударима ветра, а при јако високим индексима нестабилности из ротирајуће облачне структуре (мезоциклона) ка земљи се може спустити вртложни левак (торнадо) – изјавио је додавши, да ни Србија лети није имуна на овакве појаве.

Србија лети није имуна на овакве системе, посебно у првом делу лета када је влаге у атмосфери много, а када је ниво нулте изотерме изнад које се формирају зрна леда/туче релативно низак те се облаци лако могу наћи у тој зони. Касније, током другог дела лета са загревањем атмосфере у вишим слојевима та се линија подиже. Желим истаћи да овакве олује нису тако честе, али услови за њихову појаву би се над Србијом могли остварити у недељу после подне и увече (16.06.) са приближавањем атмосферског фронта, а уз присутне све поменуте индексе нестабилности.

– С обзиром на то да је атмосфера динамичан систем, није могуће ни неколико часова унапред поставити прецизну прогнозу потенцијалног настанка, снаге и путање оваквих олуја, а у прилог тома иде и чињеница да се опште упозорење за грађане САД где су овакве олује неупоредиво чешће издаје тек када радасрки центар осмотри овакав систем, а посматрачи на отвореном потврде да је реч у потенцијално суперћелијској или торнадичној олуји- изјавио је он

На питање да ли је појава олуја карактеристична за нека одређена поднебља, каже да је она чешћа у низијама, као и да се јављају углавном у интервалу између 15 и 19 сати после подне.

– Нема неког правила где ће се овакве олује покренути и које ће пределе погодити. Појава торнадичних олуја је чешћа у низијама, али суперћелијски системи се уз повољније услове могу покренути било где и било кад, а временски оквир када су најчешћи је између 15 и 19 сати јер је тада атмосфера најтоплија, те је тиме и количина енергије доступна за овакве системе и највиша. Овакве олује за разлику од обичних трају знатно дуже (и до 5-6 сати) те тиме захватају доста велике просторе, посебно када су „ношене“ јаким висинским ветром – објаснио је саговорник

 

Извор: Блиц.рс/ Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ