Регион Србија

ВУЧИЋЕВЕ РЕЧИ ОДЗВАЊАЈУ ПОДГОРИЦОМ: После скандалозног одговора на његову молбу, председник повукао потез о којем бруји Црна Гора!

Председник Србије Александар Вучић, на молбу Тањуга да прокоментарише реакцију званичне Подгорице на његову молбу да тамошње власти не подрже предложени закон о слободи вероисповести, рекао је да је изненађен реакцијом Владе Црне Горе јер се ни на који начин није мешао у њихове унутрашње ствари.

Није их, каже, ни саветовао, како они тврде.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Само сам замолио као комшија и пријатељ да још једном размотре одредјене иницијативе. Замолио, јер су у питању инетреси српског народа и српске цркве“, објасио је Вучић.

Рекао је да никада није имао проблем када су из Подгорице указивали на положај Црногораца у Србији, нити је имао проблем ни када су се брутално мешали у наше унутрашње ствари, у питање територијалног интегритета и суверенитета наше земље, када износе своје ставове о решавању косовског проблема који је наш проблем, а не тиче се њих.

Додао је да је ћутао и када говоре на међународним форумима, и држе нам лекције.

“Сматрао сам да је нормално да се изјасне. Ако је страшан проблем у томе што сам изнео молбу, а тиче се српског народа и српске цркве, извињавам се свим увредјеним душама, и много ми је тешко што сам их повредио само због једне једине молбе. Не морају да је услише, али не морају ни да мењају смисао и значај онога што сам учинио и себе да представљају као велику жртву и јунаке, и неко ко је плод нечијег тобоже мешања и саветовања“, додао је он.

Њихову поруку је, каже, одлично разумео и у складу са њом ће се Србија понашати убудуће.

“Хвала на великом разумевању и што су тако брзо услишили моју молби, и што су послали тако снажан, јак и веома храбар одговор. Велико хвала Влади Црне Горе на свему томе”, истакао је Вучић.

Црногорска влада саопштила је данас, након што је председник Србије Александар Вучић позвао Црну Гору да не усваја предлог Закона о слободи вероисповести, да нити Подгорица “креира” законодавне активности Србије, па неће ни Србија црногорске.

“Захваљујемо се председнику Вучићу на саветима. Али га подсећамо и овим поводом да је Црна Гора суверена држава која самостално креира свој законодавни оквир водећи рачуна о интересу сваког појединца и заједнице у целини”, навели су у Влади Црне Горе за ЦдМ.ме.

Служба за односе с јавношћу црногорске владе је навела и да не жели да креира законодавни оквир ни једне стране државе и да не допушта било коме да креира њихов систем.

“Ми немамо нити ћемо имати амбиције да утичемо на законодавну активност државе Србије нити ћемо дозволити било коме па ни Србији да утиче на наше одлуке”, наводе у црногорској влади.

Председник Вучић је раније данас у Београду изјавио да би свако угрожавање имовине српске цркве у Црног Гори неминовно водило погоршању иначе добрих односа две земље и да зато моли власти или већину у ЦГ да не подрже предложени закон, који је на то усмерен.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ