Србија

АЛАРМАНТНО СТАЊЕ НА КОСОВУ: Девојчице и жене масовно нестају! Страхује се да им ваде органе, полиција о свему ћути!

Поуздано се зна да је неколико случајева нестанака повезано са трговином људима, а жртве су углавном биле жене и девојчице.

Један од горућих проблема власти на Косову јесте трговина људима. Од почетка прошле године, забележено је 343 случаја несталих особа, тврди косовска полиција. Што је алармантан податак. Чак 248 случајева пријављено је током прошле године, док се за шест месеци ове забележено 95 нестанака.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Косовска полиција, међутим, није хтела да саопшти позадину решених случајева, односно да прецизира да ли су ови нестанци повезани са илегалном миграцијом, уговореним браковима или је у питању све масовнија трговина људима зарад проституције и трговине органима.

Према неким подацима које је представила косовска полиција, у јануару ове године, случајеви трговине људима током 2018. године су смањени у односу на претходну годину. Током 2018. године, број жртава трговине људима је био 15, а у 12 њих жртве су били грађани Косова. Годину дана раније, у 2017, број жртава био је двоструко већи, а од 32 жртве, 25 су били грађани тзв. Косова.

Поуздано се зна да је неколико случајева нестанака повезано са трговином људима, а жртве су углавном биле жене и девојчице.

Службеница у Министарства рада и социјалног старања (МРСЗ), у Влади Косова, Адиле Шакири, изјавила је за Радио Слободну Европа да је свих 17 жртава које су збринуте у државним склоништима за жртве трговине људима било женског пола, као и да су готово све биле малолетне.

– Укупно 17 жртава трговине људима је било заштићено током прошле године, где је једна од жртава била са децом… Све заштићене жртве биле женског пола. Њих 14 било је малолетно. Кад је држављанство у питању, 12 је са Косова, а остали су интернационални. Након збрињавања у владином склоништу, све жртве су пребачене реинеграциони центар у склопу невладиних организација које су партнер Министарства за рад и социјлано старање – изјавила је она.

 

Извор:  

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ