Свет

ЖЕСТОК ПРОПУСТ АМЕРА: Ова ФАТАЛНА ГРЕШКА скупо ће их коштати! Процурио ТАЈНИ документ, крећу у најсмртоноснији РАТ до сада

Документ из Пентагона у којем се описује доктрина САД-а о нуклеарним операцијама јавно је био доступан недељу дана, а затим су онемогућили приступ јавности и одобрили само за “завничну употребу”.

Ту се налази застрашујући податак како Вашингтон у случају нуклеарног рата може изаћи као победник.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

“Нуклеарне операције”, или Заједничка публикација 3-72, изашле су 11. јуна, а приступ је могућ одређеном кругу службеника, али пре него су онемогућили приступ јавности преузео га је Стивен Афтергуд, активист Федерације америчких научника (ФАС). Тренутно је доступан на веб страници ФАС-а као ПДФ документ.

Публикација “пружа основна начела и смернице за планирање, извршење и процену нуклеарних операција.” Остатак је у истом чињеничном тону, чак и када се расправља о практичном разматрању потенцијално светског оружја.

Афтергуд је на свом Твитеру коментарисао део из документа: “Коришћење нуклеарног оружја могло би да створи услове за одлучујуће резултате и обнову стратешке стабилности”, стоји у документу пре него што је скинут с мреже.

– Такво размишљање може бити опасно. Због тога би таква могућност могла бити вероватнија уместо да се од ње одустане – казао је Афтергуд. Могуће је да је задатак америчке војске да се размотре све могућности, а одлука о употреби нуклеарног оружја је на крају у цивилним рукама – у овом случају, у случају председника Доналда Трампа.

Трампова управа је посветила доста пажње нуклеарним питањима, ажурирајући прошле године “Преглед нуклеарног стања САД-а” и издвајајући средства за модернизацију америчке “нуклеарне тријаде”: бомбардера, копнених ракета и подморница.

Међутим, Трамп је такође објавио како ће САД напустити Уговор о средњим нуклеарним снагама, (ИНФ) из 1987. године склопљеног с Русијом, до следећег мјесеца. Судбина Споразума о контроли наоружања „Неw СТАРТ“ с Русијом, који ће истећи у фебруару 2021. године, у великој мери је „у ваздуху“.

У таквим околностима, доктрина Заједничког заповедника у којој се наводи да “коришћење нуклеарног оружја може створити услове за одлучујуће резултате и обнову стратешке стабилности”, може се узети као узрок за узбуну и то с добрим разлогом.

У документу се такође описују нуклеарни бомбардери који нуде “највећи степен флексибилности у тријади јер могу бити врло видљив знак разрешења и, када се нареди нуклеарни напад, могу се опозвати.” То је сува, чињенична изјава, али када уз њу размотрите присутност стратешких бомбардера Б-52 на руским границама, који су тамо постављени раније ове недеље, то већ почиње да звучи као претња.

На питање о документу, начелници Генералштаба су рекли да је уклоњен из “јер је утврђено да би ова публикација, као што је случај и с другим заједничким публикацијама особља, требало да буде само за службену употребу”. Нема објашњења зашто је почетно објављен на јавном месту. Могуће је како је била реч о грешци или намерној поруци другим владама.

У априлу, Трамп је дао коментаре о “укидању” нуклеарног оружја и спекулисао о великом споразуму о контроли наоружања с Русијом и Кином. С обзиром на његов тренутни трговински рат с Пекингом и континуирано непријатељство према Русији, и барем делимично подстакнуте теорије завере код куће, нејасно је хоће ли такав споразум икада бити нешто више од пуких нада и снова.

САД су једина земља која је користила нуклеарно оружје у борби, против јапанских градова Хирошима и Нагасаки 1945. године. Ни један од тих градова није било примарни војни циљ.

 

Извор: Ало.рс/ Logično.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ