Регион Србија

ОПРЕЗНО! Уколико крећете на летовање, ових 6 непријатности вас могу чекати на граници! Ако ово нисте урадили – ЛОШЕ ВАМ СЕ ПИШЕ!

До непријатности може да дође и у случају да покушате да пренесете храну, пиће, или дуван у количинама

Крећете на пут, спаковали сте све, документа сте понели, ништа не „муљате“ и само хоћете да одете на свој заслужени одмор, али дођете на границу, кад оно – проблем.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ево неких „грешака“ које можете да направите и несвесно, те да због њих доживите непријатност са цариницима.

1. Пријавите уређаје царинику

Уколико на пример носите лаптоп преко границе, па чак иако је већ коришћен а новији је модел и делује прилично ново, било би добро да га ипак пријавите царинику на да не бисте платили царињење, као што се недавно догодило Србину који је слетео на аеродром „Никола Тесла“, дошавши из Америке где је на докторским студијама.

Он је лаптоп добио на поклон, и користио га је већ неко време, али цариници у то нису поверовали па је морао да плати царину за оно што није ни купио. Зато је важно да када излазите из наше земље, пријавите вредније ствари, да не би при доласку помислили да сте их купили у иностранству.

– И када је у питању стара роба, царинике некад мрзи да пишу извештаје, па људи најчешће мисле да то не треба да раде. Али путници би требало да инсистирају да се забележи шта износе из земље, поготово вредене ствари: телефон, сат, лаптоп – објашњава Александар Сеничић, председник Националне асоцијације туристичких агенција Србије (YUTA).

Иначе, обавеза путника је да на граничном прелазу пријави нову робу вреднију од 100 евра коју носи са собом без обзира на то да ли је реч о одећи, техничким уређајима, накиту или некој другој роби, које са собом уноси, а ако су вредније од 100 евра да на њих плати увозне дажбине: царину и ПДВ. Тако гласе правила.

2. Немојте носити више хране од дозвољене

До непријатности може да дође и у случају да покушате да пренесете храну, пиће, или дуван у количинама у којима то није дозвољено. Сеничић позива све путнике да се на сајтовима Министарства спољних послова, Ауто-мото савеза Србије и YUTA информишу о одређеним намирницама и количинама које смеју да унесу у одређену државу у коју су се намерили да уђу.

– Неће вас баш задржати на граници, али вам могу одузети кварљиве намирнице попут воћа, поврћа, меса, и бацити га. Што се хране тиче, могу одузети све што није фабрички упаковано и за личну употребу – каже директор YUTA.

3. Личите на неког „опасног“

На ово заиста не можете да утичете, али може да створи велику непријатност. Личите царинику на неког ко се налази на листи за хапшење или некој другој „црној“ листи, и док не провери ваш идентитет, мораћете да седите и чекате на граници.

– Нема правила, све је то специфично, од цариника до цариника – коментарише Сеничић уопштено непријатности које могу да вас „спопадну“ на граници, а ви – ни криви ни дужни.

4. Рођени сте у Македонији, а желите да уђете у Грчку

Ова непријатност је доста конкретна, али и веома могућа, каже Сеничић. Због политичких односа Грчке и сада Северне Македоније, онима којима је место рођења у Македонији, могу и да „заглаве“ на улазу у Грчку. Ако вам пише СФРЈ, то је сасвим друга ствар.

– Не мора, али може да буде проблем, и то искључиво с Грцима – каже наш саговорник.

5. Није вам у свим документима име исто написано

Један Србин прошлог лета доживео је непријатност толиких сразмера, да га је она коштала путовања. Извесни Ђорђе, коме је име баш на овај начин графички приказано у пасошу, то није нагласио када је резервисао авионску карту, те ју је авио-компанија издала на име „Дјордје“. Цариник је закључио да Ђорђе и Дјордје нису иста особа, па ниједан ни други нису отпутовали.

6. „Чукнули“ сте фар, а нисте га поправили пред пут

Уколико путујете колима на којима постоји неко мање оштећење, које је недавно настало и још га нисте санирали, попут напрслог фара, шовершајбне, или огреботине – можете имати неприлике.

Како кажу из Ауто-мото савеза Србије (АМСС), возачи их често питају шта да раде ако имају овакво оштећења на возилу, а намерили су се преко границе. Из АМСС-а саветују путнике да понесу потврду од осигурања или полиције – забелешку када је то оштећење настало – јер при повратку у Србију, односно на излазу из стране земље, граничар може помислити да је оштећење на ауту настало током боравка управо у тој земљи, те да возач бежи од одговорности! Као да сте криминалац!

Сеничић напомиње и да цариници имају апсолутно право да не пусте путника у државу и да такву одлуку чак и не морају да образложе!

Он подсећа туристе да упркос томе што се често говори да пасош мора бити важећи минимум три месеца пред пут, било би добро да пасош важи барем шест месеци. Такође, саветује путницима да увек имају полису осигурања, као и да понесу довољно кеша, онолико колико прописује држава у коју су се упутили.

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Блиц.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ