Србија

СРБИЈА УШЛА У НАЈОПАСНИЈЕ ЦРВЕНО! РХМЗ има НОВО УПОЗОРЕЊЕ! Падаће чак 40 литара кише по квадрату, а то није оно најгоре!

Републички хидрометеоролошки завод Србије издао је ново упозорење према коме ће Србију вечерас опет погодити олујно невреме са градом и 20 до 40 литара кише по квадратном метру. У значајном делу земље на снази је црвени метоаларм.

– Пре подне у Војводини, после подне, вечерас и у току ноћи и у осталим пределима нестабилно са пљусковима и грмљавином, који ће бити интензивнији у северним, западним и централним деловима земље, као и на територији града Београда. Очекују се и временске непогоде, од 20 до 40 литара кише у кратком временском периоду, локално и више, град и олујни ветар – наводи се у упозорењу РХМЗ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током дана у читавој Србији смењиваће се сунчани и облачни интервали, док нас у поподневним и вечерњим часовима поново очекује невреме праћено грмљавином и јаким пљусковима.

Очекује се да ће за веома кратки период пасти од 20 до 40 литара кише, што је више него за време невремена које је у четвртак погодило Београд, када је пало невероватних 33 литара кише за свега сат времена!

Олујна киша током претходних неколико дана направила је много штете у већини градова у Србији. Само током синоћњег невремена ветар је чупао дрвеће, громови су обасјали читаво небо, а многи становници су се жалили да су им усеви уништени.

Невреме нам долази из БиХ и Хрватске, а у нашим крајевима задржаће се све до уторка, 25. јуна.

Србија у црвеном

Током данашњег дана у Војводини, Западној Србији, Шумадији, Поморављу и Београду биће на снази највећи степен упозорења, црвени метеоаларм. То значи да се време карактерише као веома опасно, те да се очекују падавине више од 30 литара, праћене грмљавином.

У Источној Србији на снази је наранџасти метеоаларм, док Југозападна Србија и Косово и Метохија не треба да буду у страху од јаког невремена, с обзиром да ће код њих бити жути метеоларам, односно може и не мора бити појаве мало јаче кише.

УВ индекси високи

Занимљиво је да и поред невремена које нас очекује током вечерњих сати, УВ зрачење током дана биће умерено до високо. Док ће се у Новом Саду, Зрењанину и Кикинди идекс бити умерен и кретаће се у интервалу од 4 до 5, у Београду и Банатским Карловцима износиће 6, што спада у висок индекс.

На Златибору и Копаонику он ће износити чак врло високих 8.

Прогноза за наредне дана

У понедељак и уторак променљиво облачно и нестабилно, местимично с кишом, пљусковима и грмљавином, локално и краткотрајним временским непогодама праћеним обилним падавинама, градом и олујним ветром.

У среду на северу претежно сунчано, у осталим крајевима променљиво облачно с ретком појавом пљускова с грмљавином.

Затим до краја периода суво и углавном претежно сунчано, само се у петак очекује пролазно наоблачење с кишом и локалним пљусковима с грмљавином.

Извор: Ало.рс/М.Ч.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ