loading...
Православље

ДАНАС ПОЧИЊЕ ПЕТРОВСКИ ПОСТ! Ево по чему је БЛАЖИ ОД БОЖИЋНОГ ПОСТА и шта треба да РАДИТЕ!

За вернике Српске православне цркве у понедељак 24. јуна године почиње Петровски пост који ће трајати до Петровдана, 12. јула

Петровски пост назива се још и апостолски, почиње првог понедељка после Духовске недеље и траје до празника Светих апостола Петра и Павла, који СПЦ и верници славе 12. јула.

Почетак Петровског поста је покретан, јер зависи од Васкрса, а завршетак је непокретан. Због зависности почетка овог поста о Васкрсу, Апостолски пост најкраће може да траје једну недељу и један дан, а најдуже шест недеља.

Сврха поста, како кажу правила вере, не може се постићи само уздржавањем од мрсне хране, већ и уздржавањем од лоших мисли, речи и дела и уз обавезну молитву, по узору на Спаситеља који је постио у пустињи и чији су пример потом следили Богородица и апостоли.

Назива се још и Петровдански пост, Апостолски пост, пост Светих Апостола. Овај пост установљен је као успомена на апостоле који су се, примивши Светог Духа на дан Педесетнице, припремали кроз пост за проповед Јеванђеља у свету. Христови апостоли су се за службу припремали постом и молитвом.

Овај пост сличан је Божићном, мада нешто блажи. За време његовог трајања не једе се месо, бели мрс и јаја. Риба, вино и уље се једу сваки дан осим, наравно, среде и петка који се пости на води.

Дан уочи Петровдана се такође строго пости, осим ако падне у суботу или недељу, када је дозвољена употреба уља. На дан рођења Светог Јована Крститеља 7. јула једемо рибу, иако падне у среду или петак. Уколико Петровдан падне у среду или петак, тога дана не мрсимо већ једемо рибу, вино и уље.

Петровски пост уведен је у првим вековима хришћанства, у време цара Константина Великог, најпре у Риму, када је тамо подигнута базилика посвећена апостолским првацима, а потом и у Цариграду.

 

Извор: Еспресо.рс/ Лепа и Срећна

Loading...
loading...