Србија

МИНИСТАР ЗДРАВЉА ИЗДАО ВАЖАН АПЕЛ! Стао пред камере у Јутарњем програму и обратио се свим грађанима – ЖИВОТИ СУ У ПИТАЊУ!

Министар здравља Србије Златибор Лончар апеловао је данас на грађане да се укључе у акцију давања крви и некоме спасу живот, јер, подсетио је, неки пацијенти могу да сачекају операцију, а има људи који немају времена за чекање.

„Ту ситуацију пратимо из сата у сат, јер је јако осетљива. Ретко се дешава да одлажемо операције, можда за дан или два, не више, јер прецизно распоређујемо дозе крви“, рекао је Лончар за ТВ Пинк.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Министар указује да давање крви спасава живот и додаје да има пацијената који на операцију могу да сачекају, док поједини не могу.

„Давање крви није политичка ствар, то је животна ствар. Без развијене свести о давању крви и донорству органа, која постоји свуда у свету, неће бити ни трансплатација. То је ствар која зависи од нас“, рекао је Лончар.

Каже да су се јуче први пут приватне фирме укључиле у акцију давања крви, и рекао да су чести даваоци крви навијачи наших клубова који два или три пута годишње организују такве акције.

„То су нам озбиљни ресурси“, рекао је Лончар.

Говорећи о трансплатацији органа, каже да у Србији на орган чека око 1.000 пацијената, који, истиче, неће преживети ако нема дародаваца.

„И да постанемо најбогатија држава, то нам не значи ништа ако немамо органе, јер свака земља има органе само за своје грађане, не можете да дођете на ту листу“, рекао је Лончар.

Упитан о развоју здравственог туризма у Србији, Лончар је казао да је то велики потенцијал земље и додао да постоји велика заинтересованост грађана из иностранства за пластичне операције и остале интервенције у нашим клиникама и за рехабилитацију у нашим бањама.

„Ми смо присутни на свим већим сајмовима, у Лондону, Берлину, Москви… Огромно је интересовање за наше клинике, урадили смо акредитације појединим приватним клиникама, стали смо иза њих јер имају квалитет и за које можемо да гарантујемо“, рекао је министар.

Каже да су тренутно у Србији три најугледнија немачка новинара који ће промовисати здравствени туризам у Србији.

 

Извор: Ало.рс

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ