Свет Србија

УПОЗОРЕЊЕ! СТИЖЕ НАМ САМ ПАКАО ИЗ ЕВРОПЕ! Стручњаци страхују да ће бити мртвих, а Србија ће горети! ДЕТАЉНА ПРОГНОЗА!

Европа је на удару топлотог таласа који ће донети екстремно високе температуре, прво на западу континента, а потом и на делове Балкана. Француска је спремна за рекордне температуре за ово доба године, а упозорење је издато и у Немачкој, Белгији, Холандији, Грчкој. Французи страхују од понављања 2003. године. Тада је од последица претоплог времена преминуло око 15.000 људи.

Те 2003. године, у Француској је умрло тачно 14.802 особе. Узрок смрти повезан је са високим температурама, када су поједине продавнице морале да се користе као мртвачнице у хитним ситуацијама. Земља је тада била потпуно неприпремљена за талас који је донео смрт највише старијим особама.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Велики број смрти довео је до густог распореда сахрана у Паризу, а само једног дана сахрањено је 57 људи. Као резултат топлотног таласа који је похарао Европу те године, Француска је представила нови упозоравајући систем који упозорава људе на очекивани раст температуре. Те године, није само Француска била на удару. У Великој Британији умрло је 2.000 људи, у Португалу 2.100, У Италији 3.100, Холандији 1.500 и Немачкој 300.

РЕКОРДИ 2003. ГОДИНЕ

Лето 2003. било је најтоплије у Европи. Француска је била посебно тешко погођена, али суша је погодила и добре делове јужне Европе. Топлотни талас трајао је у јулу и августу и у целој Европи однео је између 50.000 и 70.000 живота.

Поменута Француска имала је скоро 15.000 жртава. Иако није позната по екстремно топлим летима, посебно у северним деловима, чак осам дана узастопно измерено је преко 40 степени Целзијусових. Баш због чињенице да нису навикнути на такве температуре, многи људи нису знали како да се понашају, односно нису мислили на могућност дехидрације.

Многе куће изграђене пре више од 50 година нису имале уграђене клима уређаје, а август је био период годишњих одмора. Тела несрећних људи проналазили су рођаци тек када су се враћали у град. У Португалу је умрло између 1.866 и 2.039 људи. 1. август 2003. био је најтоплији дан у неколико векова, а температура ноћу била је 30 степени. У сумрак тог дана, катастрофална олуја погодила је југ земље, али је јак ветар у нарених неколико дана утицао на то да се прошире шумски пожари. Око 10 одсто шума у читавом Португалу је нестало, а 18 људи је погинуло у пожарима.

У најтоплијем граду у Европи, Амарележи, измерено је 48 степени Целзијусових. У Холандији је такође умрло 1.500 људи. Најтоплији дан био је 7. август када је у Аркену и Лимбургу измерено 37,8 степени, само 0,8 степени ниже од националног рекорда (од 1904. године).

Рекорди су погодили и Шпанију: У Херезу је измерено 45 степени, Сан Себастијану 38,6, Барселони 36, Севиљи 45,2 степена Целзијусових.

Лето 2003. године у Италији било је најтоплије у неколико векова, у Немачкој је пловидба била забрањена на Елби и Дунаву зог рекордно ниског нивоа река. Такође топљење глечера на Алпима проузорковало је поплаве у Швајцарској. Рокорд је измерен у граду Гроно и износио је 41 степен. Велика Британије је, може се рећи, добро и прошла због циклона са Атлантика, међутим и поред тога умрло је око 2.000 људи.

Топлија него иначе била је чак и Скандинавија.

УПОЗОРЕЊЕ ЗА НАДОЛАЗЕЋИ ТАЛАС

Топлотни талас који сада долази у Европу и који ће донети високе температуре и топао ветар долази из Сахаре, кажу метеоролози. У Паризу је проглашена „наранџаста“ узбуна, а хуманитарне организације већ патролирају градом и обезбеђују свима свежу воду. У Паризу је данас измерено 40 степени, али је субјективни осећај 47.

До петка ће и неки делови Велике Британије да буду на удару, тамо се очекују 33 степена, а свима је препоручено да пију доста воде и да избегавају сунце од 11 до 16 сати.

– Чак и ако је облачно, ниво УВ зрачења је веома висок, тако да се обавезно намажите, и носите лагану одећу – навела је метеоролошкиња Аманда Хјустон.

У првих десет најтоплијих година икада налазе се управо 2003, затим 2006, 2017 и 2018. година, према подацима Мет Офиса.

Што се тиче Србије, у јулу ће температуре прелазити подношљиве!

 

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ