Свет Србија

АМЕРИКА ЈЕ ПОСТАВИЛА УЛТИМАТУМ СРБИЈИ! Палмер је открио ТАЧАН датум до када Београд мора да РЕШИ питање Косова

Београд и Приштина требало би да се врате за преговарачки сто пре локалних избора у Србији најављених за пролеће следеће године, изјавио је заменик помоћника државног секретара Сједињених Америчких Држава Метју Палмер.

„Избори су у Србији вероватно следећег пролећа и важно је да се преговори наставе пре, јер изборни циклус то отежава“, истакао је Палмер у интервјуу за ББЦ на српском и прецизирао: Према његовим речима, таксе Приšтине треба укинути и наставити дијалог између Београда и Приштине.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Палмер није директно одговорио на питање може ли овај или следећи Видовдан поново бити историјски када је реч о питању Косова.

„Надам се да две стране могу постићи договор о пуној нормализацији и да ће се то десити што пре, али не бих давао неке временске оквире за то“, навео је он.

Палмер је изјавио да све зависи, колико ће обе стране бити спремне да наставе тим путем – прво да се врате преговорима, а затим да постигну споразум.

САД су ту, каже, као партнер који подржава процес и учиниће све да охрабре и омогуће обема странама да до договора дођу.

„То је њима у интересу, а у интересу је и целом региону, ЕУ и САД“, навео је он.

Палмер је за ББЦ на српском рекао да се формат преговора вероватно неће мењати и да Вашингтон ни на који начин није утицао на одлагање састанка у Паризу.

„Америка подржава тај процес, ми нисмо део преговора, али подржавамо дијалог који предводи ЕУ од самог почетка“, навео је Палмер.

Он је казао да су представници Сједињених Америчких Држава обема странама саопштили ставове Вашингтона и додао да раде са свим значајним политичким представницима и у Београду и Приштини.

„Ми охрабрујемо власти у Приштини да уради оно што је неопходно за наставак дијалога, као што и са властима у Београду разговарамо о параметрима договора“, навео је Палмер.

На питање да би, уколико дође до промене формата преговора и Америка се укључи у дијалог, нови шеф преговарачког тима могао да буде искусни дипломата попут Палмеровог шефа Филипа Рикера, Палмер је рекао да зна само то што је прочитао у новинама и да је тада први пут за то чуо.“ Што се тиче могућности да би пут за решавање косовског питања данас поново могла да буде нека међународна конференција попут оне у Рамбујеу 1999, он је одговорио да још није време за то.

„Нисам сигуран да смо дошли до тренутка када нам је потребна међународна конференција, пошто је већ започет процес дијалога под руководством Европске Уније и он је довео до одређеног напретка“, рекао је Палмер.

Он сматра да амерички председнички избори следеће године неће много утицати на темпо преговора о Косову.

„Не очекујем да ће избори у Америци утицати на подршку нормализацији односа Београда и Приштине – то је константа током више администрација у Вашингтону“, навео је Палмер.

Он је изјавио да су тензије у региону подигнуте и истакао да оне воде погрешним проценама, погрешне процене могу водити насиљу, а насиље може прерасти у конфликт, тако да, постоји забринутост, иако је Америка посвећена постизању споразума и подршци овим земљама на путу ка ЕУ“.

„Ту су, додаје, тензије, не само на релацији Београд-Приштина већ широм западног Балкана“, истакао је Палмер.

Иначе, Палмерова супруга је из Београда, деца му као и он говоре српски језик и много година је живео ту.

„Србију добро познајем и везан сам за њу. Много бих волео да је видим на јасном путу ка европској будућности“, закључио је Палмер.

 

Извор: Еспресо.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ