Србија

СРБИЈИ ПРЕТИ ВЕЛИКА ЕПИДЕМИЈА! Стручњаци упозоравају – стање је АЛАРМАНТНО!

Фото: Pixabay.com

Чак 56 одсто становника Србије има проблем с вишком килограма, а тај број из године у годину расте. Највећи пораст бележи се у узрасту до 19 година

Свако треће дете у нашој земљи је гојазно, указују званични подаци. С тим се никако не сме играти ако се зна да прекомерна тежина може довести до бројних озбиљних обољења. Међутим, ако и даље будемо затварали очи и не будемо ништа предузимали по том питању, према речима стручњака, прети нам права епидемија гојазности.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Чак 56 одсто становника Србије има проблем с вишком килограма и тај број из године у годину расте. Међутим, највећи пораст бележи се међу децом до 19 година.

Колико је гојазност распрострањена у Србији, педијатар Саша Милићевић у разговору за „Ало!“ указује на податак да се сало јавља чак и код беба од само неколико месеци.

– Чак и бебе имају вишак масти и килограма, нарочито онда кад престану да сисају. Код нас важи изрека да што је дете дебље, то је здравије, а ту је заправо кобна грешка. Важно је шта једу, а не количински колико. Најбоље би било да малишани имају три оброка и две ужине – каже педијатар Милићевић.

Наш саговорник наводи да се гојазност лако открива, а тешко лечи.

– У редуковању телесне масе деце мора бити укључена читава породица, пошто деца навике у исхрани уче од родитеља. Систематски прегледи треба да буду чести, како би се одмах реаговало ако се примети да дете има прекомерну тежину у којој често лежи опасност појаве многих болести – наводи Милићевић.

Нутрициониста Бранка Мирковић за „Ало!“ наводи да би родитељи одмах требало да затраже стручну помоћ када индекси телесне масе пређу нормалне параметре.

– Индекс телесне масе израчунава се на основу параметара као што су године, висина, тежина и пол. Ако вредности одступају од нормалних, родитељи би требало одмах да реагују – наводи Мирковићева.

Она појашњава да прекомерној тежини доприносе и пекарски производи, те разне грицкалице које и одрасли и деца свакодневно уносе.

– Ситуација са гојазношћу је алармантна. Рецимо, у моје саветовалиште долазе тинејџери од 14 година који имају 130 килограма, а има и малишана који су са својих седам година тешки 80 килограма. Међутим, још већи проблем од прекомерне тежине представља количина масноће у ткиву најмлађих. Често се дешава да деца уопште немају мишићну масу, већ искључиво сало, а оно може бити и узрок канцера – каже Мирковићева.

Гојазност код деце изазива:

– склоност ка алергијама

– покварене зубе

– хипертензију

– дијабетес

– криву кичму

– ојед

– психолошке проблеме

 

Фото: Pixabay.com

Извор: Ало.рс

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ