Свет

Да ли су Хрвати „закували чорбу“ у Бриселу? Пленковић предводио побуну против Меркелове, Макрон га оптужио за СКРИВЕНЕ ПЛАНОВЕ

Фото: Јутјуб

На састанку групе Европске народне партије (ЕПП) у Европском парламенту посланици су се сложили да Франс Тиммерманс никако не сме да постане председник Европске комисије иако је Ангела Меркел постигла договор с челницима социјалиста и либерала о пакету према којем би Тимерманс преузео ту позицију, а кандидат ЕПП-а, Манфред Вебер би постао председник Европског парламента у пуном мандату, пет година.

Све је пукло, како преносе дипломатски извори, у недељу послеподне кад су у се у Бриселу састали преговарачи три највеће групе у Европском парламенту: у име либерала белгијски и холандски Шарл Мишел и Марк Руте, у име социјалиста шпански и португалски премијери Педро Санчес и Антонио Коста и у име ЕПП хрватски премијер Андреј Пленковић и летонски премијер Кришјанис Каринш.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Пленковић и Каринш су почели расправу с позиције прошлог самита, одржаног 20. јуна, с тезом да је Вебер председник ЕК и да треба договорити остале позиције. Мишел их је погледао у чуду и питао: „Ви, дакле, не знате што је договорено у Осаки?“. Преговарачи народне партије су, наводе дипломатски извори, дословце остали у шоку кад им је речено да су немачка канцеларка Ангела Меркел и сам Вебер већ договорили да се одустаје од Вебера као председника ЕК и да он преузима Парламент.

Пленковић и Каринш су након тога бесни отишли на самит ЕПП-а и рекли како је реч о недопустивом договору иза леђа осталим чланицама страначке групације, а придружили су им се ирски премијер Лео Варадкар и бугарски Бојко Борисов који је говорио и у име мађарског премијера Виктора Орбана. Каринш и Пленковић су отворено питали Меркел „што је, доврага, предлог из Осаке“.

Доналд Туск, председник Европског савета и члан ЕПП, изјавио је после како је био изненађен оштрином напада и побуне те групе. Меркел је такође остала затечена снагом удара те се повукла, дословно је напустила салу те иза себе залупила вратима. И отишла да преговара са Санчесом с којим се очито боље разуме него с млађим члановима ЕПП.

– ЕПП је тренутно подељен на Меркел и остале, прецизније речено стари и нови лидери су у отвореном сукобу. Каринш, Пленковић и Варадкар су као млади Турци у сукобу с Меркел – пренео је дипломатски извор.

То је сада унутрашњи скандал ЕПП-а, они су ти који блокирају процес – коментарисали су из других политичких групација. Француски председник Емануел Макрон је отворено оптужио побуњенике у ЕПП-у (које, јасно, није именовао) наводећи да иза њихове акције против договора стоје „личне амбиције“ и, посебно, „скривени планови“.

Пленковића је у недељу увече у хрватском представништву у Бриселу посетио главни секретар ЕК Мартин Селмајр, Немац, близак Меркел и Жан Клод Јункеру, како би га приволио на компромис.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ