Свет Србија

Ево ко су нови амбасадори великих сила у Београду

Велика Британија и САД за амбасадоре у Србији шаљу искусне дипломате које су раније своје земље представљали и у Москви, пише „Политика“.

Некадашња заменица амбасадора Велике Британије у Москви Шан Меклауд замениће Дениса Кифа на месту шефа дипломатске мисије Велике Британије у Србији.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Још један „други човек“ из водеће западне амбасаде у Москви долази у Београд и то на место амбасадора САД, пише „Политика“.

Како је то амерички председник Доналд Трамп потврдио, Кајла Скота ће наследити Ентони Ф. Годфри.

Када је средином јауара ове године британско Министарство спољних послова саопштило да је њихов избор за Београд Шан Меклауд, било је јасно колико значај Лондон придаје својој дипломатској мисији у Београду, тачније перцепцији односа између Београд и Москве, напомиње лист.

Нова британска амбасадорка у Београд долази са места шефа британске Делгације при ОЕБС-у Бечу.

Меклаудова је службовала у Москви и у време распада Совјетског Савеза, од 1988. до 1992. године. Након тога је кратко радила као заменик шефа мисије у Вилњусу, у Литванији, а од 1996. до 200. године је била у Хагу.

У Москву се вратила 2004. године, прво као политички саветник, а за тим као заменик шефа мисије. У Русији је остала три године, а 2009. године је именована за амбасадора у Чешкој, где је била до 2013. године. Од 2015. је у ОЕБС-у.

У њеној биографији стоји да је рођена 1962. године и да је дипломирала на Краљевској музичкој академији 1983., али се није посветила музици, већ је 1986. године почела да ради у Министарству спољних послова.

Нова амбасадорка се, како се похвалила на свом Твитер налогу, озбиљно припрема за долазак у Србију.

– Повратак у школу. Сада сам у другој недељи редовне вежбе српског језика пре него што дођем у Београд. Мислим да ће ми требати много савета од Дениса Кифа – поручила је Меклаудова на Твитеру.

Киф би Меклаудову свакако могао да посаветује када је реч о српском језику, јер је то само један од неколико које говори, пише „Политика“.

Киф и Меклаудова би, међутим, могли да размене и много информација у вези са Русијом, где је Киф такође службовао.

Како пише Полиитка, Меклаудову не прате толике контроверзе као Кифа, кога су руски медији оптуживали да свој дипломатски статус користи као „димну завесу“ за обавештајни рад.

„Политика“ наводи да су двоје других дипломата „специјалаца“, из Москве и Пекинга, већ стигли у Београд.

Реч је о новом руском амбасадору Александру Боцан-Харченку и кинеској амбасадорки Чен Бо.

Боцан-Харченко, који је дошао са места директора Четвртог европског одељења Министарства спољних послова Русије, добар је познавалац прилика у југоистичној Европи, јер његово одељење покрива не само државе бивше СФРЈ, већ и Албанију, Бугарску, Грчку, Кипар, Румунију и Турску. Такорећи од почетка каријере укључен је у дипломатске процесе везане за распад бивше Југославије, а касније и за решавање питања Косова, пише „Политика“.

Био је руски представник у међународној Контакт групи за Косово, а затим члан посредничке тројке, у којој су били Волфганг Ишингер, који је заступао Европску унију и Френк Визнер као представник САД.

И кинеска амбасадорка Чен Бо је искусан дипломата и добар познавалац прилика, не само у Србији, него и на Балкану. Реч је о жени која је од 1996. до 1999. године била трећи секретар у амбасади Кине у Југославији, а од 2006. до 2008. године саветница у кинеској амбасади у Србији. Била је и на челу одељења у Дирекцији за Европу Министарства спољних послова, наводи лист.

Извор: Блиц

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ