Свет

Амерички амбасадор о европском напретку Србије: САД пријатељ и сапутник Београда на путу ка ЕУ

Традиционалним пријемом у резиденцији америчког амбасадора у Београду обележен је национални празник САД, Дан независности, а амбасадор Кајл Скат поручио је да су САД пријатељ и сапутник Србије на путу ка ЕУ.

– И сигуран сам да ће Србија, ако се томе посвети, стићи до места у европској кући које заслужује – поручио је Скат, који се синоћ званицама на пријему обратио на српском и енглеском језику.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додао је да је пут до чланства у ЕУ подухват који захтева сву енергију и вољу нације.

– Тај пут није лак, он тражи предани рад и жртвовање и, ако смем да кажем, компромис. Али уверавам све вас, наше српске пријатеље – на том путу САД су ваш пријатељ и сапутник – поручио је Скат додајући да је Србија себи поставила велике циљеве, као и САД 1969. године, када је Аполо 11 слетео на Месец.

У том контексту, он је подсетио да САД данас славе 243 године од независности и 50. годишњицу од „преломне“ 1969. године, која је означила „свитање новог доба“.

Скат је подсетио да је 1969. година донела са собом преокрет и нови оптимизам, након безброј разлога за песимизам 1968. године.

– Са Вудстоком је сазрела једна нова генерација која је веровала у музику и моћ љубави. И Србију су запљуснуле ове промене, па је 1969. мјузикл „Коса“ премијерно изведен у Београду као драма превише радикална за многе на Западу и превише слободна за оне на Истоку – рекао је Скат.

Указао је и на убрзање темпа техонолошких промена те године, али је нагласио да ће 1969. пре свега остати упамћена по слетању на Месец Апола 11.

– Међу онима који су тај догађај пратили из Контроле лета у Хјустону било је седам водећих инжењера српског порекла, што је још један пример доприноса ове земље мојој земљи и целом човечанству током протеклих векова. Касније исте године астронаути Апола 11 су посетили Београд где им је приређен масован и срдачан дочек – подсетио је Скат.

Скат је рекао да се његов мандат ближи крају и захвалио на безграничном гостопримству Србије и пријатељству које је поклоњено њему, његовој породици и читавом колективу америчке амбасаде током цетири године.

– Била ми је част да обављам ову дужност и поносан сам што сам радио са овако дивним људима, и Американцима и Србима, посвећеним унапређењу српско-америчких односа – рекао је Скат.

Пријему су присуствовали премијерка Ана Брнабић, министри Зорана Михајловић, Ненад Поповић, Зоран Ðорђевић, директор БИА Братислав Гашић, председник покрајинске владе Игор Мировић и патријарх Иринеј.

На пријему су и били и градоначелник Београда Зоран Радојичић, председник градске скупштине Никола Никодијевић, као и представници опозиције Драган Шутановац, Гордана Чомић, Сандра Рашковић Ивић, Вук Јеремић и Бошко Обрадовић, те бројни представници дипломатског кора.

На почетку пријема маринци су свечано предали америчку заставу амбасадору Скату, а потом је химну Србије извела певачица, пијанисткиња и текстописац Ива Икон, док је Влатко Стефановски извео химну САД.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ