Србија

НАЈЈАЧИ АЛБАНСКИ ЛОБИСТА ДОНЕО ЈЕЗИВ ЗАХТЕВ ВУЧИЋУ: Ово је јасан УЛТИМАТУМ АМЕРИКЕ Србији која ово МОРА ДА ИСПУНИ

Највећи албански лобиста у САД и конгресмен Елиот Енгел дошао је у Србију, разговарао са председником Србије Александром Вучићем и српским посланицима, али је и донео тешке теме за Србе у Београд!

Како сазнаје Еспресо, Елиот није одступао од својих тврдих ставова када је у питању независност Косова и истицао да је то право једног народа, у овом случају Албанаца, који му за те речи дају огроман новац.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Енгел је и председнику Србије Александру Вучићу, али и посланицима у Скупштини Србије јасно поставио задатак који Амерка очекује од Србије да уради. И како је рекао тај задатак никада неће бити заборављен. Да, то је решење случаја убиства браће Битићи, на коме Вашингтон, али и Албанци инсистирају – открива наш извор.

Према његовим речима ту за Београд непријатну тему ставио је на сто и пред Вучића и пред српске посланике.

– Енгел је покушао да оправда таксе Приштине и правио се да не чује аргументе Србије и стално је прескакао тему – открива наш извор.

Надам се да ће поруке Елиота Енгела у Приштини допринети стварању услова за наставак дијалога, рекао је председник Александар Вучић после разговора у Београду са америчким конгерсменом.

Вучић је пренео и да му је Енгел, који важи за једног од најактивнијих и „најтврђих“ албанских лобиста у Вашингтону, рекао „добру реченицу – да то што је велики пријатељ Албанаца не значи да не жели да буде и пријатељ Срба“.

„Надам се да ћемо то у будућности моћи и да видимо“, рекао је председник Вучић на ванредној прес конференцији поводом ситуације у вези са снабдевањем на северу КиМ.

Вучић је рекао да су он и Енгел током данашњих разговора изнели потпуно различите позиције по питању односа према КиМ, али да су имали коректан разговор.

„Он је један од најзначајнијих заговорника независности Косова и протагониста независности Косова. Говорили смо колико је важно да наставимо разговоре и дијалог и да је то важно за добре српско-албанске односе и стабилност у целом реигону. Надам се да ће његове поруке у Приштини допринети убрзаном ствању услова за наставак дијалога“, казао је Вучић.

Видећемо, додаје, да ли је то реално.

„Али, што пре наставимо дијалог, то ће допринети смањивању тензија на целом КиМ, а то је од значаја за све нас и да те тензије буду драматично ниже него што је то случај данас“, нагласио је председник.

Вучић је рекао да је са Енгелом разговарао и о другим темама, од случаја браће Битићи до НАТО агресије.

„Разговарали смо свако из свог угла, али на цивилизован начин“, рекао је Вучић.

Он је истакао да је важно да Србија одржава контакте са Спољнополитичким одбором америчког Конгреса и Енгелом лично

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД Елиота Енгела САД Елиот Енгел један је од најактивнијих и „најтврђих“ албанских лобиста у Вашингтону.

Амерички конгресмен Елиот Енгел изјавио је у разговору са посланицима Скупштине Србије да САД желе да дијалог Београда и Приштине учине што лакшим и да су пријатељски наклоњене обема странама.

Како је саопштила Скупштина Србије, Енгел је разговарао са потпредседницима Скупштине Владимиром Маринковићем и Горданом Чомић, председником Одбора за спољне послове Жарком Обрадовићем и народном посланицом Сандром Божић.

Енгел је навео да све несугласице и непријатељства на Западном Балкану треба да се превазидју и да државе региона треба да сарадјују да би постале чланице ЕУ и да би се створила боља будућност за све градјане.

Народни посланици су у разговору са америчким конгресменом истакли неопходност наставка дијалога Београда и Приштине.

Они су изразили захвалност Енгелу на залагању за дијалог и указали да његов добар имиџ и утицај у региону може да допринесе дијалогу, миру и развоју.

Председник Одбора за спољне послове Представничког дома Конгреса САД је указао и да пријатељство Србије и САД датира далеко у прошлост и изразио уверење да ће наше државе и у будућности бити савезници.

– Ваша порука и подршка Србији је сигнал да подржавате регион и будућност наших народа, као и стратешки циљ наше земље, а то је чланство у ЕУ – закључио је Маринковић у разговору с конгресменом Енгелом.

 

Извор: Еспресо.

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ