Регион

Скандал у Скопљу: У Амбасади САД интонирана „погрешна“ македонска химна

У Амбасади САД у Скопљу током пријема поводом Дана државност интонирана је македонска химна са другачијим текстом од званичне верзије и то у другој строфи у којој се помиње име Гоце Делчева, историјске личности којег својатају и Бугарска и Македонија.

место „Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев, Сандански“, отпеване су речи: „старе и младе, мушке и женске, на ноге се кренуло“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Иначе, Гоце Делчев, Питу Гули, Даме Груев и Сандански су оснивачи историјског ВМРО-а и организатори Илинденског устанка, око чега се споре Скопље и Софије.

Када је реч о националној химни Северне Македоније, чак је и македонски премијер Зоран Заев након потписивања Преспанског споразума, који је подразумевао промену имена те бивше југословенске републике, тврдио да химна остаје иста и да неће бити промењена.

Први пут у историји

Ово је први пут од стицања македонске независности 1991. године да се отпева македонска химна уз нови текст у другој строфи на једном званичном догађају у Скопљу.

За сада нема реакције у македонским медијима, нити објашњења америчке Амбасаде и македонских институција о чему је заправо реч.

Спорење због Делчева је протеклих недеља поново подигло тензије у односима између Скопља и Софије.

Бугарска страна чак је запретила да ће блокирати европске интеграције Северној Македонији уколико, како они кажу, не буде прихваћена чињеница да је Гоце Делчев био Бугарин.

Извор: rs.sputniknews

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ