Свет

У Познању почео самит земаља Западног Балкана

Извор: јутјуб принтскрин

Уз западнобалканску шесторку, на Самиту ће учествовати и партнери из ЕУ – Немачка, Француска, Италија, Аустрија, Словенија, Хрватска, Грчка, Бугарска, Велика Британија и домаћин Пољска.

У пољском граду Познању, где се у оквиру Берлинског процеса одржава шести самит земаља Западног Балкана, данас ће се састати министри привреде, унутрашњих послова и спољних послова земаља које учествују у процесу.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Уз западнобалканску шесторку – Србија, Црна Гора, Босна и Херцеговина, Северна Македонија, Косово и Албанија, на Самиту ће учествовати и партнери из ЕУ – Немачка, Француска, Италија, Аустрија, Словенија, Хрватска, Грчка, Бугарска, Велика Британија и домаћин Пољска.

Главни догађај биће састанак лидера Западног Балкана, односно шефова држава или влада, 5. јула, на којем ће Србију представљати председница владе Ана Брнабић.

ИВИЦА ДАЧИЋ НА САСТАНКУ МИНИСТАРА СПОЉНИХ ПОСЛОВА

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Ивица Дачић учествоваће данас на Састанку министара спољних послова, који је посвећен рекапитулацији остварених резултата и предстојећим активностима у оквиру „Берлинског процеса“, европској перспективи Западног Балкана, као и разматрању тема из оквира регионалне сарадњем, саопштило је Министарство спољних послова.

Министар Дачић обратиће се учесницима министарског састанка током пленарне седнице посвећене регионалној сарадњи.

Он ће упознати учеснике састанка са нашим виђењем актуелног тренутка у домену регионалне сарадње и перспективама даљег унапређења односа и сарадње на Западном Балкану, наводи се у саопштењу.

ИНИЦИЈАТИВА КОЈА ПОДРЖАВА РЕГИОНАЛНУ САРАДЊУ ЗАПАДНОГ БАЛКАНА

Берлински процес је иницијатива која подржава регионалну сарадњу Западног Балкана и допуњује политику проширења Европске Уније.

Покренула га је Немачка самитом у Берлину 2014. године. У оквиру Берлинског процеса до сада је одржано пет самита: у Берлину, Бечу, Паризу, Трсту и Лондону.

Срце Берлинског процеса је привреда, а циљ сарадње је спровођење инфраструктурних пројеката, посебно енергетских и транспортних, као што су реконструкција луке, реновирање пруге или изградња гасног интерконектора, обухваћених такозваном Агендом повезивања (Цоннецтивитy Агенда).

Све догађаје у оквиру самита Пољска спроводи у блиској сарадњи са Европском комисијом, ОЕЦД-ом, Саветом за регионалну сарадњу (РЧ), РYЦО, привредним коморама из региона.

Извор: Телеграф

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ