Србија

Бивши ЦРКВЕЊАК Бранко Лучић украо 30.000 евра из Храма Светог Саве па сместио другим ђаконима!

Бранко Лучић (42), бивши црквењак који је у среду упао у Патријаршију, узео таоце и претећи пиштољем тражио да му Црква исплати 200.000 евра, пре две године је избачен из Храма Светог Саве у Београду јер је учествовао у крађи 30.000 евра које су верници дали као прилог.

Према речима нашег извора, ухапшени црквењак је познат као особа која је склона лажима, манипулацијама и преварама, а људи из СПЦ немају лепе речи за њега.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Отео прилог верника

– Из Храма Светог Саве је 2015. на Васкрс нестало 30.000 евра прилога који су верници давали приликом доношења благодетног огња. Тада је смењено читаво руководство храма, а међу њима је био и црквењак Бранко Л. Како се испоставило, управо је црквењак Бранко био организатор те крађе, али и других превара. У прилог томе иде и чињеница да су готово сви смењени свештеници и попови касније враћени у службу, али не и Бранко – објашњава извор.

Према његовим речима, Бранко је чак отишао толико далеко да је кришом поставио камере у ову светињу како би на делу снимио неког другог и окривио га за крађу.

– Вероватно желећи да заштити себе уколико се сазна за крађу новца, он је решио да узме ствар у своје руке. Илегално је поставио камере на скровита места, надајући се да још неко, сем њега, краде прилоге. Наводно је имао план да тај видео-материјал искористи као доказ да он није умешан у криминал – објашњава извор.

Лажно се представљао

Према његовим речима, Бранко је имао велику моћ манипулације и често се лажно представљао, а користио је и лажно име.

– Говорио је људима да је радник БИА и особа од поверења патријарха Иринеја и председника Србије. Често је одлазио на разне манифестације, фотографисао се са утицајним људима, а потом лаковерним добротворима говорио да је близак са њима. Помоћу тих лажи он је успевао да сакупи новац, али уместо да га проследи Цркви, наводно га је задржавао за себе – каже извор и додаје да је некадашњи црквењак писао књиге под именом Лазар Крстић, у којима је описивао догађаје из Цркве, а касније је те књиге слао владикама.

Бранко Л. је у среду око 12 сати дошао у Патријаршију јер је веровао да ће милом или силом добити много новца.

– Знао је да у седишту СПЦ постоји благајна храма, који се гради, и вероватно је мислио да ће му неко дати благослов и 200.000 евра јер се представио као човек који спасава Косово и српски народ. Међутим, када је видео да му ова манипулација неће проћи, изгубио је компас, па је потегао пиштољ. На срећу, никога није повредио – каже извор.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ