Србија

ЕКСКЛУЗИВНО! ОВАКО ЈЕ УБИЈЕН ОЛИВЕР ИВАНОВИЋ!

Главни налогодавац ликвидације једног од вођа Срба с Космета готово сигурно је прави шеф косовске тајне службе и господар Косова Кадри Весељи, тврде саговорници Курира.

Трагови бомбаша и оперативца косовске тајне службе Фљорима Ејупија, за кога се открило да има везе с убиством лидера ГИ СДП Оливера Ивановића, готово сигурно воде до врха приштинске власти, пре свега до Кадрија Весељија, који важи за „господара Косова“.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Весељи је, као несумњиви шеф косовске тајне службе, највероватније главни налогодавац ликвидације Ивановића, кажу саговорници Курира.

Чишћење и бег

Бивши обавештајац Божидар Спасић наглашава да је апсолутно немогуће извршити убиство такве личности без подршке обавештајних служби.

– Као што је и председник Вучић рекао, докази јесу проблем, али наше службе су реконструисале правац кретања атентатора. Сигуран сам да је Ејупи убица и да је Кадри Весељи главни налогодавац. Такав атентат може да нареди само шеф службе, а прави шеф косовске тајне полиције је Весељи. Ејупи је одраније познат нашим службама као криминалац који оперише и по Немачкој, био је у послу с дрогом, проституцијом и трговином људима. Живи на подручју Франкфурта, који је Албанцима главна база у Немачкој – објашњава наш саговорник.

Иако Приштина упорно одбија да достави све трагове и материјале из истраге, Спасић каже да се преко базних станица и пресретања разговора зна кретање Ејупија и његовог помагача Аџмедина Зекаја, који је набавио оружје и аутомобил, а после убиства их и уништио.

– Зна се да су њих двојица дошла у Приштину неколико дана пре убиства и да су знала Ивановићево кретање. Возило је из Србије набавио Зекај, а када су га уништили, чекало их је друго, којим су се превезли до седишта РОСУ крај Приштине, где су се „очистили“ и редовном авио-линијом пребацили прво до Тиране, а онда и до Франкфурта – испричао је Спасић.

Опасна питања

Председник скупштинског Одбора за КиМ Милован Дрецун каже да је председник Александар Вучић поставио веома опасно питање за Приштину и Тирану.

– Очигледно је Приштини врло неугодно што се може доћи до везе између Ејупија и Весељија и Хашима Тачија, јер зна се добро ко је Ејупи. Пре свега је важно да је он припадник илегалне тајне службе ШИК, којом руководи Весељи. Та служба је наређивала и извршавала политичка убиства, претежно присталица Ибрахима Ругове. Процењује се да су 1998. извршили више од 200 ликвидација. Један од главних плаћених убица ове организације је Ејупи, Весељи је бог и батина у јужном делу Косовске Митровице, а преко службе је присутан и на северу КиМ – објашњава Дрецун.

Вучић је у среду поменуо Ејупија и његова кретања у контексту убиства Ивановића и подсетио да је он био једини осумњичени за постављање бомбе под аутобус „Ниш експреса“ 2001, када је погинуло 12, а рањена 43 Србина. Према наводима косовског тужилаштва, Ејупи је својевремено требало да за четврт милиона евра убије Џавита Хаљитија, некада Тачијевог човека за везу с огранком терористичког ОВК у Албанији.

Косовски тужилац нема оптужницу
И ДАЉЕ ПРИКУПЉАМО ДОКАЗЕ

Специјални косовски тужилац Суљ Хоџај рекао је да још нема доказа да би се подигла оптужница за убиство Ивановића и да и даље траје прикупљање доказа за подизање оптужнице.

– Још увек нема ништа ново, ми водимо истраге, предузимамо потребне процедуралне радње, то је све. Још увек нисмо подигли оптужницу, још увек прикупљамо све доказе за оптужницу – изјавио је он.

Суд у Приштини у уторак је издао потерницу за потпредседником Српске листе Миланом Радоичићем иако, како каже тужилац, немају никакве доказе везане за то убиство.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ