Регион Свет Србија

СВЕТСКИ МОЋНИЦИ У СТРАХУ, Додик одлучио да проговори: Ми смо део ЗАВЕРЕ, али данас, прекидамо срамни ЗАВЕТ ЋУТАЊА!

Председавајући Председништва БиХ Милорад Додик рекао је данас у Братунцу да ће бити прекинут “срамни завет ћутања светских моћника”, који то намерно чине и дела сарајевске елите о страдању Срба у Подрињу, јер веома добро знају шта се ту дешавало од 1992. до 1995. године.

Он је, на обележавању 27 година од злочина који су над српским народом у средњем Подрињу починиле муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године истакао да је скоро свака кућа средњег Подриња завијена у црно и да је то место страшних злочина у којем су само жртве добиле име, али не и налогодавци, иако су њихова имена незванично свима позната.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Додик је подсетио да за злочин над Србима у Подрињу нико није одговарао, преноси РТРС.

“То што они ћуте, не значи да се злочин није догодио, не значи да око 3.500 Срба, укључујући жене и децу, овде нису страдали на најмонструознији начин”, рекао је Додик и приметио да ни данас у Братунцу нема представника међународне заједнице и да је присутан само руски амбасадор Петар Иванцов.

Додик је навео да постоји завера у односу према Србима, од којих се тражи нова послушност.

Он је истакао да су Срби кроз историју научили да немају слободу ако немају своју државу и указао на важност постојања Републике Српске.

Премијер Републике Српске Радован Вишковић изјавио је да је на подручју Подриња извршен највећи злочин над цивилима Републике Српске у протеклом рату и истакао да Влада РС улаже велике напоре како би истина о српским жртвама изашла на видело и да би злочинци одговарали за почињена злодела.

Он је напоменуо да не сме да буде дозвољено негирање српских жртава и селективан приступ правди.

“Жртве које је поднео народ Подриња не смеју бити заборављене, а истину треба да преносимо генерацијама које долазе. Од правде за српске жртве Влада неће одустати, све док злочинци не буду кажњени, а душе страдалих не нађу мир и спокој”, рекао је Вишковић и упутио изразе најдубљег саучешћа породицама старадалих.

У средњем Подрињу су муслиманске снаге од маја до децембра 1992. године убиле 3.500 Срба.

У том периоду у сребреничкој општини убијено је више од 400, а у братуначкој 560 Срба, већином цивила, међу којима већи број жена и деце, уништена су 43 српска села са више од стотину заселака, као и више верских објеката, девастирана гробља и полупани скоро сви крстови у српским селима.

Обележавање 27 година од страдања Срба у Подрињу посвећено је свим српским жртвама из тог краја у рату на простору бивше Југославије, а организује се као знак сећања на страдање Срба на Петровдан 1992. године у селима око Сребренице и Братунца, када је убијено 69 и заробљено 22 војника и цивила, од којих нико није преживео.

 

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ