Регион

НА 300 КИЛОМЕТАРА ОД БЕОГРАДА ПОЈАВИО СЕ ОПАСАН ФЕНОМЕН! Метеоролошки цунами изазвао општи страх!

Грмљавинско невреме, понегде праћено обилним пљусковима, погодило је у уторак у вечерњим сатима приобалне крајеве Хрватске.

Јачи пљусак пао је у вечерњим сатима на истарском и кварнерском подручју услед чега је значајно пала и температура ваздуха. У кратком раздобљу на Ријеку се сручила знатна количина кише због чега су улице преплавиле бујице воде, пише портал Ријечанин.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ни јужнији крајеви нису боље прошли. Невреме је у вечерњим сатима стигло до Далмације, а обележиле су га значајне количине кише.

Дуги оток је апсолутни рекордер дана када је у питању количина падавина која је пала током уторка, јавља Далмација данас. Тамо је до 22 сата пало 56 литара кише по квадратном метру. Занимљиво, та количина кише представља двоструку просечну количину падавина за јул.

Касно увече се грмљавинско невреме преселило над јужну Далмацију када су обилни пљускови погодили делове вргорачког подручја и долину Неретве, а затим и Мљет и Пељешац.

Но, метеоролошка вест дана свакако је метеоролошки цунами до којег је дошло у Старом Граду на Хвару. Реч је о појави наглих осцилација нивоа мора услед брзих промена ваздушног притиска.

Тако је на Хвару око 20:30 сати прво дошло до плиме, па затим и до осеке када се море спустило за око 105 центиметара у свега десетак минута. Осцилације су се наставиле и иза 21 сат, али нешто слабијег интензитета.

Метеоролошки цунами забележен је и у Велој Луци, али је био мање изражен него у Старом Граду, осцилације су се задржале унутар 60-ак центиметара.

Грмљавине и кише било је и на Вису. Један наутичар затекао се на мору и снимао је олују. Док је снимао, гром је ударио једрилицу удаљену неколико метара од њега.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ