Регион Русија

АМЕРИЧКИ ПИЛОТ ПРИЗНАО ДА СУ РУСКИ БОРБЕНИ АВИОНИ НАДМОЋНИЈИ: Боље да је ћутао, САДА ЈЕ КАСНО!

Руски ловачки авион СУ-35 надмоћнији су од америчког ловца Ф-15 и има веће шансе за победу у ваздушном дуелу, признају амерички војни експерти.

Према речима бившег америчког војног пилота Дариа Леона, и један и други авион спадају у летелице које представљају праве небеске аждаје. Руски сухој 35 много је млађи авион од свог конкурента из САД. Оба авиона имају сличне летно-техничке карактеристике, с тим да је Ф-15 нешто бржи када је у питању максимална брзина, док је са друге стране СУ-35 може да достигне брзину звука без допунског сагоревања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

На подзвучним брзинама руски авион има кључну предности у односу на Ф-15. То су пре свега његова изузетне маневарске карактеристике и управљивост лета, захваљујући проимењивом вектору потиска.

„Нишански систем који се налази на визиру пилотске кациге као и софистицираних ракета кратког домета класе ваздух-ваздух АИМ-9X и Р-73, чине блиску ваздушну битку изузетно опасном“, пише у свом тексту Леоне.

Према његовим речима, у борби на великим даљинама предност даје америчком ловцу који има квалитетнији радар „Раyтхеон АПГ-63“, који превазилази перформансе руског радара Н035 Ирбис уграђеног у СУ-35. Међутим, руски авион поседује допунски систем праћења у инфрацрвеном спектру, па 35-ица може на даљини и до 80 километара да детектује минимални одраз који стварају авиони пете генерације. Слична опрема ће се у блиској будућности уградити и на америчке ловце „орлове“.

„Амерички ловац међутим нема никаве шансе када је у питању противелектронска борба“, констатује бивши амерички пилот. Иако амерички авион захваљујући моћнијем радару успе први да примети авион СУ-35 и лансира ракете ка њему, то ипак није гарант да ће га и погодити јер руски сухој има моћни систем противелектронске заштите.

„Теоретски је могуће оборити „сухој“ али је за тако нешто потребно лансирати велики број ракета, него што су то испрва планирали конструктори америчког „орла“ – говори Дарио Леоне.

„Такође, СУ-35 има богатији арсенал ракета класе ваздух-ваздух, који може да употреби. Ваздухопловне снаге Сједињених Америчких Држава су свесне овог проблема, па су поводом тога развили програм за надоградњу компоненти електронских система на модернизованим варијантама авиона Ф-15, у вредности од чак 7,6 милијарди америчких долара. Упркос овим изменама у хипотетичкој ваздушној борби и даље је руски авион у предности.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ