Србија

НОВА ПРАВИЛА ЗА ВОЗАЧЕ У СРБИЈИ: Закон ступа на снагу у септембру, и многима ће се СВИДЕТИ!

Ова мера би, сматрају добри познаваоци ове области, довела до смањења цене услуге техничког прегледа возила, која је од ступања на снагу почетком јула 2018. новог Правилника о ТП достигла и 6.000 динара за возила Б категорије.

– Држава је обавезна према важећем Закону о безбедности саобраћаја Србије да одреди најнижу али и највишу цену техничког прегледа – каже председник Удружења техничких прегледа Србије (УОТП) Трифун Стојановић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– Зашто то тачно годину дана после ступања на снагу новог правилника није урађено не знам – додаје он.

Цене техничког прегледа за најбројнију категорију возила (путнички аутомобили) крећу се од 4.000 до 6.000 динара – потврђује овај саговорник.

– Разлог повећања са 800-1.500 динара колико је коштала ова услуга до средине прошле године (а било је и бесплатних техничких прегледа) су повећани трошкови, али и смањење провизије које осигуравајуће куће дају власницима техничких прегледа. Ми смо као удружење, у сарадњи са осталим асоцијацијама ТП, неколико пута достављали надлежнима наш предлог ценовника – каже Стојановић.

Тај предлог ценовника на основу реалних трошкова, уз одређену зараду за власника би обрадовао наше возаче јер би за путнички аутомобил излазак на линију ТП коштао око 20 евра.

– Калкулисали смо са том ценом и мислим да смо били реални. Наравно то је било пре смањења провизије које дају осигуравајуће куће за закључивање полисе обавезног ауто-осигурања.

Иако је још пре више месеци формирана „радна група“ која би размотрила ову проблематику за сада, каже Стојановић, нема никаквих измена.

– Наводно ће и те провизије бити ускоро регулисане. Уколико тако буде, онда је могуће и знатно снижавање цена ове услуге од изузетне важности за безбедност саобраћаја – истиче Стојановић.

Нови правилник постигао циљ

С почетка пролећа нови Правилник о вођењу услуга техничких прегледа донео је много протеста власника, гужве, али је врло брзо „систем профункционисао“. Нема више нејасноћа о томе које возило може а које не може да прође преглед, али су возачи и даље, разумљиво, огорчени ценом прегледа. С друге стране, сви се слажу да је спречавање „регистрације возила кроз папире“ без довожења возила на линију ТП права ствар јер су многи кршеви завршили тамо где им је и место – на отпаду, уместо на друму.

 

Извор: Новости

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ