Свет

Слетање руског авиона озбиљно је забринуло Алијансу!

Русија је објавила петоминутни снимак на ком се види слетање авиона са системом С-400 на аеродром у Турској, што се није допало челницима НАТО алијансе.

Алијанса је одмах реаговала и изразила забринутост насталом ситуацијом.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Алијанса је дубоко забринута насталом ситуацијом. Генерални секретар (Јенс Столтенберг) је раније више пута изјављивао да свака чланица НАТО-а има право да самостално доноси одлуке о томе које типове наоружања ће користити, али руски системи ће бити некомпатибилни са системима америчке противракетне одбране, и то је проблем“, саопштила је Алијанса.

Међутим, турски председник Реџеп Тајип Ердоган изјавио је да ће руски систем бити коришћен.

„Турска ће употребити лансирне противваздушне системе С-400, које је купила од Русије, уколико буде нападнута“, изјавио је Ердоган што је наишло на осуду Америке.

„Наш став у Стејт департменту према Турској и С-400 се није променио“, рекла је портпаролка Стејт департмента Морган Ортегус коментаришући писање медија да испоруке С-400 могу бити извршене већ у уторак.

Раније је вршилац дужности шефа Пентагона Марк Ешпер рекао да Турска неће добити америчке војне авионе Ф-35 ако купи руске системе С-400.

Извор: Курир

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ