Србија

ЗАПАДНА ЕВРОПА НАСИЛНО ПРЕКИДА ПРОЦЕС: Ако Приштина не укине таксе ОВО их чека! Албанци у шоку!

Без укидања такси које је Приштина увела, неће бити дијалога са Београдом, а тако ни напретка Приштине у процесу европских интеграција, оценио је посланик у аустријском парламенту Кристијан Ковачевић, уз опаску да би Србија далеко брже напредовала на путу ка ЕУ да нема косовски проблем.

„Ако Приштина жели да напредује, како у решавању односа са Београдом, тако и на путу ка ЕУ, требало би да укине таксе“, поручио је у интервјуу Тањугу Ковачевић, иначе посланик Социјалдемократске партије Аустрије (СПО) и председник апрламентарне групе аустријско-српског пријатељства.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Он је подсетио да је став Аустрије да је решавање косовског проблема могуће само уз компромис и да ниједна страна не може да инсистира на својим позицијама без померања.

„Европа и западни свет реаговали су негативно на таксе. Све док су таксе на снази неће бити могуће тражити решење косовског проблема“, казао је Ковачевић.

Сматра да ће се Евроспка комисија, чим се нови сазив буде формирао, посветити обнављању дијалога.

Ковачевић, иначе први посланик српског порекла у аустријском парламенту, наглашава да званични Беч жели да има што боље односе са Србијом, коју види као део Европе и због тога се залаже за њену интеграцију у ЕУ.

„После решења косовског проблема дипломатским путем, Србија може још брже да напредује ка ЕУ“, навео је он.

Ковачевић истиче да Аустрија помаже Србији на путу у ЕУ, те је тако и парламент успоставио стипенције за службенике скупштине Србије како би дошли на праксу и преузели знање Аустрије.

Што се проширења ЕУ тиче, он сматра да је француски председник Емануел Макрон у праву када каже да је неопходна реформа Уније, али да се не слаже да то не може ићи паралелно са процесом проширења.

„Не би било паметно да ЕУ каже да зауставља процес европске интеграције, посебно Србије и Црне Горе, које су најнапредније на том путу. Мислим да по питању европске интеграције тих земаља не треба губити време“, објаснио је он.

Ковачевић истиче да не би била добра порука грађанима Западног Балкана да ЕУ заустави овај процес.

Говорећи о Србији, где је ових дана боравио у посети, Ковачевић каже да је у протеклих пет година дошло до позитивне промене имиџа земље у свету, па тако и Аустрији.

„Приметило се од почетка рата на простору бивше Југославије до 2000-тих да је имиџ Србије био лош, пре свега зато што је западна страна већином кривицу за све лоше приписивала Србији. У последњих пет година то се променило“, казао је он.

Ковачевић је нагласио да је Србија важан партнер Аустрији, а то се одражава посебно у економској сарадњи.

Што се његове странке тиче подсетио је да је СПО, која је била на власти пре последње владе Себастијана Курца, увек имала одличне односе са Србијом.

„Наши премијери, Фајман и Керн имали су увек добре односе са српским колегама, и залагали су се за европску интеграцију Србије“, подвукао је он.

Говорећи о својој политичкој каријери, Ковачевић је објаснио да је изабран као посланик из покрајине Тирол, а да је по уласку у посланичке клупе одмах рекао да, као први посланик српског порекла, ту прилику жели да искористи да се бори и за српску заједницу и уопште за грађане са простора бивше Југославије у Аустрији.

„Желим да будем њихов глас у аустријској политици. То до сада нису имали на овако високом нивоу. У Аустрији живи више од 300.000 Срба, како са аустријским држављанством, тако и без држављанства, те је нормално да и њима треба глас у политици. То желим и трудим се да будем ја“, поручује Ковачевић.

 

Извор: Тањуг

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ