Регион

ШОК! БУДВА ТОНЕ СВЕ ДУБЉЕ: Мештани се хватају за главу, туристи беже!

Иако званичне бројке говоре, када је реч о броју гостију и наплати боравишне таксе, да је сезона на нивоу прошле, па чак и боља, туристички посленици су једногласни да је стање много горе него прошле године и да постоји бојазан да ће, ако се настави овакав тренд и евентуалне лоше временске прилике, сезона у Будви у правом смислу речи доживети колапс.

Председник сектора туристичких агенција у Црногорском туристичком удуружењу Петар Ивковић наводи да подаци дигиталних интернет канала продаје говоре о скоро 40 одсто мање индивидуланих резервација, те да се „прелило“ на тржишта Турске, Грчке и Египта. Он наводи да би се у потпуности сложио са оценама, какве су недавно изнете у једном хрватском дневнику, о проблемима који су практично идентични и у Црној Гори.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

– У Хрватској људи су почели да причају да постоји проблем у приватном смештају. Они признају да су били бахати и похлепни и подизали цене, али сада они то признају и почињу да решавају проблем. Код нас се о томе не говори, имате једноставно лошу попуњеност приватног смештаја, али нико не жели да се са тиме позабави. Конкуренција снижава цене, струка им се укључила у цео проблем, а код нас једноставно нико јавно не жели да говори – казао је Ивковић и навео да само кроз потрошњу воде и одвоз смећа у Будви, можете математички да дођете до податка да је приватни смештај полупразан.

Он додаје да најбоље пролазе они који издају смештај на црно.

Према званичним подацима Туристичке организације Будва, који су достављени „Вијестима“, на подручју од Јаза до Буљарице одмара 43.000 гостију.

– Од укупног броја, њих 30.000 је у приватном смештају и то је попуњеност на нивоу прошле године – саопштили су из локалне туристичке организације.

И поред оваквих података, лоша ситуација је у приватном смештају, који је практично полупразан. Истина, Будва нема прецизних података о броју лежајева у приватном смештају. Неких 28 хиљада је регистровано, а претпоставља се да се на тржишту налази најмање дупло више.

Да је гора ситуација у попуњености приватног смештаја сведочи и власник куће у Старом граду у Будви Петар Антониоли, који истиче да је много горе него прошле године.

– Идемо из горе у гору сезону, а то је последица пре свега што смо били заморчићи букинга, без јасне стратегије. Сада нам смештај попуњавају неки много мање платежни гости или они који закупљују на ноћ, две. Ослонили смо се на букинг и све се претворило у један велики базар. У предсезони смо били гурнути по страни. Без неке озбиљније стратегије ми ћемо остати да лебдимо и препуштени сами себи да се сналазимо – казао је Антониоли наводећи да се од главне сезоне очекује да буде много боља.

Угоститељи око Старога града тврде за „Вијести“ да су им промети у односу на прошлу годину до десет одсто мањи, те да и они очекују да шпиц лета донекле поправи ситуацију.

Да ни закупци плажа не могу задовољно трљати руке, сведоче и на популарном будванском купалишту Могрен, где је, како наводе, промет за 20 одсто мањи него у истом периоду прошле године.

– Не говоримо о мају, јер тада није ни било гостију, пошто је падала киша све до 6. јуна. Али сада имамо евидентно мању посету него ранијих година. Проблем је што је мање руских туриста. Очекујемо да главна сезона буде много боља, пре свега да нас послуже временске прилике, јер ако се овако настави, бићемо у губицима – истичу закупци.

Оно што свакако иде много боље него прошле године је наплата боравишне таксе. Управа локалних јавних прихода Општине Будва закључно са 7. јулом наплатила је 1.188.507 евра, што је за готово 200 хиљада евра више него у истом периоду лани.

Секретар за финансије и в.д. директора Управе за наплату јавних прихода Петар Оџић (СДП) навео је да од укупно остварене наплате 523.334 евра је наплаћено боравишне таксе у приватном смештају.

– То је у односу на прошлу годину за око 45 хиљада евра више, када је реч о издаваоцима приватног смештаја. Од почетка јуна на терену су тимови општинских туристичких инспектора, овлашћених за контролу приватног смештаја и наплату боравишне таксе – казао је Оџић.

Цена боравишне таксе остала је непромењена, а приход од ње у односу 80 према 20 одсто деле Туристичка организација Будва и Национална туристичка организција.

Туристичка организација Будва доминантни прилив очекује од наплате боравишне таксе и њен буџет за ову годину биће чак 3,5 милиона еура.

 

Извор: Вијести/ Ало

Ознаке

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ