Србија

Дачић: Макрон донео велику промену у политици Француске!

Посета француског председника Емануела Макрона Србији је била изванредна и, после дужег времена, једна посета са врло јасним порукама, оценио је министар спољних послова Ивица Дачић.

Дачић је нагласио да је Макрон истакао потребу за компромисом између Београда и Приштине, што је велика промена у политици Француске.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„То је оно што и ми говоримо све време, ка чему се померила и америчка администрација. Трамп о томе никада није говорио, али је Макрон сада рекао да је неопходно да се пронађе компромис између ставова Београда и Приштине. Веома прецизно“, констатовао је Дачић гостујући на РТС.

Такође, указао је на Макронове речи да ће он сам да подстиче и лично се залаже у том правцу, што је велика ствар.

Макрон не жели да улази у то који ће се принцип договорити, а његов став да Срби и Албанци треба само да се договоре јесте нешто што Србија може највише да очекује од земаља које су признале Косово, нагласио је Дачић.

На констатацију да Макрон очекује договор Београда и Приштине у наредних неколико месеци, Дачић оцењује да је то претерани оптимизам, јер иако Макрон жели да се томе посвети, то не значи да неки други актери на то гледају са одобравањем.

„И на Западу постоји геостратешка игра, Вашингтон, Берлин, Брисел…“, рекао је Дачић.

Он је напоменуо да су поруке које су се чуле, али и Макронов веома емотиван наступ на Калемегдану, поруке које обавезују.

„Када неко каже: ’Ми ћемо волети вас као што сте ви нас‘, када покажете да вам је Србија у срцу, да ћемо заједно даље радити, то су поруке које ипак остављају неке обавезе за оне који их изговарају“, казао је Дачић и додао да су ретки политичари са Запада који буде емоције у нашем народу.

Он је истакао да је посета велики корак напред, али да пријатељство треба неговати.

О чему је било речи на вечери
Подсетио је и да су односи Србије и Француске кроз историју били изузетно блиски, па су захладнели, али да постоји емоција између Срба и Француза.

„То је потребно и због нашег националног идентитета и достојанства и то је показатељ велике блискости са једном светском силом, поред Русије. Показује да имамо једног пријатеља са Запада“, рекао је Дачић.

Он је додао да не можемо да вратимо време, али можемо да покушамо да ресетујемо односе.

О вечери коју је синоћ у част високог госта из Француске приредио српски председник Александар Вучић, Дачић је пренео да је вечера дуго трајала, да су дуго разговарали и да је и то било добро за Србију.

„Сада треба да идемо даље, треба неговати пријатељства. Направљен је велики корак напред , који даје велики подстрек и за национално достојанство Србије, које је годинама било фрустрирано осећајем да је Запад био неправедан према Србији“, казао је Дачић.

Изграђено је међусобно поверење и то треба да се развија, да не буде следећи сусрет за 18 година, додао је он.

Дачић је истакао да је нама важно да заштитимо своје националне интересе, а без пријатеља на више страна то не можемо да урадимо.

Што се тиче ЕУ и отварања поглавља и да ли ће ЕУ да опстане, то они треба да се договоре, рекао је Дачић и оценио да је нама најважније да ми решимо наша питања.

Извор: rs.sputniknews.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ