Србија

СРПСКИ МЕДИЈИ О ОВОМЕ ЋУТЕ! У француским медијима ЕКСПЛОДИРАЛА ВЕСТ! Склопљен ДОГОВОР са Александром Вучићем!

Током јучерашњег дана, одржан је „тет-а-тет“ састанак између двојице државника, после чега су заједно одали пошту српским јунацима који су се борили у Великом рату, после чега су се обратили грађанима.

Председник Француске Емануел Макрон обећао је да ће помоћи у поновном покретању дијалога и постизању дуготрајног споразума између Београда и Приштине, бивших ратних непријатеља, који су месецима заглављени у дипломатском блату, наводи француска телевизија Франце24, позивајући се на агенцију Франс прес.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Током посете Србији, Макрон је рекао да ће наредних недеља организовати састанак са лидерима, како се каже, Србије и Косова, као и немачком канцеларком Ангелом Меркел да би се пронашло глобално и одрживо решење.

Србија и њена бивша покрајина, према тексту објављеном на сајту ове телевизије, још увек имају горак однос и након две деценије од косовског рата који је довео до одласка Приштине и њеног каснијег проглашења независности од Србије.

Београд одбија да призна Косово, те га још увек сматра јужном покрајином у оквиру Србије, а нарастујућа неслагања прекинула су све наде које свака од њих има у процесу придруживања ЕУ.

У тексту се додаје да је Косово увело таксе од 100 одсто на српску робу у новембру прошле године, што је натерало Београд да каже да се разговори неће наставити све док се таксе не укину.

„Догађаји у последњих неколико месеци брину нас, а одлуке које воде у супротном смеру од договора треба укунити“, цитирају се Макронове речи након састанка са председником Србије Александром Вучићем у Београду.

Макрон је додао да је „наша одговорност да пружимо неопходну подршку за постизање договора“.

У тексту се ставља нагласак на чињеницу да север Косова, који има значајан број етничког српског становништва, и даље оданог Београду, прошлих неколико дана је протествовао против такси које су прекинуле проток српске робе у регион (северног Косова).

„Косово каже да неће укинути таксе док Београд не призна њихову независност, док Србија одбија да настави дијалог док се таксе не одбаце“, наводи се.

Макрон, први француски председник који је посетио Србију након 18 година је изненадио хиљаде људи у Београду говорећи на српском језику.

Испред споменика посвећеног француског-српском пријатељству у средњовековној градској тврђави Калемегдан, Макрон је позвао Србе да „буду храбри и траже компромис“ (са Приштином).

 

Извор: Ало

 

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ