Свет

Проглашена хитна међународна здравствена ситуација: Откривено ко је ширио болест!

Pixabay.com

Киншаса — Светска здравствена организација (СЗО) прогласила је смртоносну епидемију еболе у Конгу хитном међународном здравственом ситуацијом.

Ситуација је постала више него алармантна оног тренутка када се вирус ове седмице проширио на град Гому од два милиона људи. Тај град се иначе налази на граници с Угандом, а према тврдњи конгоанских званичника еболу је у град донео свештеник који је користио неколико лажних имена.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Пастор који који је донео еболу у Гому користио је неколико лажних имена како би сакрио идентитет док је путовао према граду“, казали су неименовани званичници Конга, преноси АП.

Наводи се да је СЗО, која је епидемију прогласила јуче, дан пре тога објавила да је тај мушкарац преминуо и да здравствени радници настоје да што пре пронађу десетине људи са којима је био у контакту, укључујући и оне који су били са њим у аутобусу.

Министар здравства Конга Оли Лунга успротивио се карактеризовању епидемије хитном здравственом ситуацијом. „Ми прихватамо одлуку стручног комитета, али се надамо да та одлука није донета под притиском одређених група које желе да на овај начин прикупе средства за одређене хуманитарне актере“, рекао је Илунга.

Ово је пета објава међународне здравствене кризе у светској историји. Претходне су проглашене за разарајућу епидемију еболе у западној Африци која је трајала од 2014. до 2016. године и однела више од 11.000 живота, као и за вирус зике у Америкама, пандемију свињског грипа и дечје парализе.

Представница СЗО за Конго Лора Милер изразила је наду, у изјави достављеној Тањугу, да ће после најновије објаве СЗО уследити хитне акције, праћене додатним средствима медјународних донора.

„Свакога дана, жене, мушкарци и деца умиру од вируса еболе и лако је зборавити да су растуће бројке случајва уствари људи. Сада, са првим случајем у Гоми (источни Конго), од круцијалног је значаја да локалне заједнице укључимо у сваки корак одговора (на епидемију), изградјујући тако поверење и сарадњу, и гледајући на њих као на истинске партнере. Не можемо ово да урадимо сами“, рекла је Милер.

Стручни одбор СЗО је одбио у три наврата да саветује агенцију Уједињених нација за здравство да сачини декларацију за ову епидемију, за коју су други стручњаци тврдили да је одавно испунила услове за проглашење.

Више од 1.600 људи умрло је од августа у другој најсмртоноснијој епидемији еболе у историји, која се одвија у региону описаном као ратна зона, преноси АП.

Ове недеље потврђен је први случај еболе у Гоми, главној регионалној раскрсници у североисточном Конгу с међународним аеродромом на граници са Руандом. Здравствени стручњаци страхују од овог сценарија већ месецима.

Декларација о глобалној здравственој кризи често доноси већу међународну пажњу и помоћ, али и забринутост да би „нервозне“ владе могле претерано реаговати затварањем граница.

И док ризик од регионалног ширења остаје висок, ризик изван регије је низак, изјавио је шеф СЗО Тедрос Адханом Гебрејесус након објаве у Женеви.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ