Србија

БУРНО У ЈУТАРЊЕМ ПРОГРАМУ! Бранко Радун саопштио: ОДЛУКА ЈЕ ДОНЕТА У ВАШИНГТОНУ!

Фото: јутјуб

Рамуш Харадинај поднео је јуче неопозиву оставку на место председника тзв владе Косово. Харадинај је позван у Хаг као осумјичени за злочине ОВК. Како ће се његова оставка одразити на односе Београда и Пришине, у емисији „Ново јутро“ говорили су политички аналитичари.

Саговорници Пинк.рс сматрају да је вест о оставци Рамуша Харадијана позитивна јер је он блокирао односе не само на релацији Београд – Приштина већ и у целом региону. То је, истичу политички аналитичари, доказ да Харадинај није тако недодирљив као што се у својој ароганцији представљао.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Ово значи да се ствари мењају из корена, и да је то одлука донета у Вашингтону зато што је он препознат као препрека регионалној стабилности и некој врсти компромиса. Тако да је он као проблем заправо препуштен Хашком трибуналу који је инструмент за решавање америчких проблема, а Харадинај очигледно више није део решења, већ део проблема – рекао је политички аналитичар Бранко Радун.

Указује да је ово позитивна вест, зато што је он блокирао односе не само на релацији Београд-Приштина, већ и у целом региону, и да је заправо он био извор како политичке, тако и сваке друге нестабилности.

– Његов одлазак благотворно ће деловати на цео регион јер ће ослабити претеране амбиције Албанаца и оне ће се свести на нешто мању меру – додао је Радун.

– Харадинај јесте имао подршку неких кругова на Западу, али је очигледно да и други кругови имају озбиљне замерке на такво његово понашање и то му нису заборавили, ту негде и јача позиција Београда и Србије према Западу и Истоку – казао је Радун.

Према његовим речима Србија у очима других постаје стварно значајнији фактор зато што је показала да тај авантуризам Албанаца не води ничему.

Објашњава да су Сједињене Америчке Државе увек имале водећу улогу у преговорима, јер ми заправо увек преговарамо са Американцима, не преговарамо са Албанцима, и да ће овим сплетом околности бити отворене нове могућности за стабилизацију односа Београда и Приштине.

– Србија јесте кључни фактор на Балкану, јер се ништа на Балкану не може решити без подршке Србије и њеног укључивања у то – закључио је Радун.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ