Србија

НА УДАРУ БЕОГРАД, СВИЛАЈНАЦ, КОПАОНИК: Очекују се ЗЕМЉОТРЕСИ У СРБИЈИ, а разлог је бизаран!

Фото: јутјуб

Секретар из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ Милан Јеличић објаснио је како пун Месец може утицати на појаве земљотреса.

Јак земљотрес јачине 4,3 степена Рихтерове скале, погодио је јутрос околину Тузле, а како стручњаци тврде, разлог ове појаве може бити и присуство пуног Месеца, које је најављено све до 24. јула.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Секретар из Астрономског друштва „Руђер Бошковић“ Милан Јеличић, објаснио је за како пун Месец може утицати на појаве земљотреса.

– Месец у сваком случају делује на Земљу на тај начин што имамо плиму и осеку. Постојала је статистичка анализа која показује да када је пун Месец има више земљотреса – рекао је Јеличић.

Према његовим речима, Земљина кора није из једног комада него је она састављена од континенталних плоча које пливају по унутрашњости Земље која је у усијаном течном стању.

– Земља се окреће око своје осе и све те плоче желе да стигну и теже ка екватору, оне се тада сударају и постоји та напетост међу њима. Тада се дешава да једна плоча склизне и настане земљотрес – објаснио је Милан Јеличић.

Да подсетимо, пун Месец појавио се 17. јула, али се, према најавама стручњака, његово присуство може очекивати све до 24. јула.

То значи да би се потреси, слабији или јачи, могли осетити у нашем региону.

Иначе, у Србији постоје области које се перципирају као посебно трусна подручја. Најугроженија од могућих потреса је централна Србија, где је било и земљотреса интензитета до девет степени Меркалијеве скале, као и до 5,9 степени Рихтерове скале.

Угрожене су свилајначка, трстеничка, рудничка, лазаревачка и копаоничка област.

Ту су се дешавали и очекују се снажни потреси. Земљотрес у Краљеву је био три пута слабији од земљотреса 1922. године у Лазаревцу који је имао магнитуду 5,9 јединица Рихтерове скале.

Како су тручњаци објашњавали претходних година земљотрес не настаје ни из чега, већ се енергија акумулира и неколико година, зависно од магнитуде, а у том периоду се појављују разни предзнаци земљотреса, понекад су то „ројеви“ слабијих земљотреса, геофизичке промене или други.

ЗЕМЉОТРЕС У ТУЗЛИ

Снажан земљотрес погодио је јутрос у 9.05 часова околину Тузле у Босни и Херцеговини, али се потрес осетиои у Војводини, Београду на вишим спратовима зграда, као и у Хрватској, Мађарској, Румунији и Црној Гори.

За сада нема података о материјалној штети и евентуалним жртвама у Тузли.

Извор: Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ