Свет Србија

Од Трампа зависи решавање питања КиМ! КЉУЧНА 2020. ГОДИНА: Француски професор има важну поруку за Србе!

Фото: јутјуб

Француски професор Алексис Труд за о Косову и Метохији и односима Париза и Београда. Историја и правда су на страни Србије, али у данашњем систему вредности није довољно! Победница из два светска рата, једина земља у региону која је одбила Хитлера, током 90-их се нашла на студу срама, па И три деценије од почетка распада Југославије морамо да „се бранимо од имиџа који су нам тада доделили разни лобисти“.

Управо о томе је причао угледни француски професор Алексис Труд.
-На Западу се не чује лобирање Србије. Узмите за пример Албанце, чија је заједница у Француској мала, али су врло активни. У мају смо, рецимо, имали конференцију у сред Париза, где су у једној од највећих катедрала направили догађај, показавши да су одлични у превртању историје И брисању патњи свих мањина на КиМ.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Француски председник би послао војску у Словенију
-Разлика између француских и српских државника, и да се разумемо, овде причамо о Милошевићу и онима што су непосредно дошли после њега, јесте да у Србији нису имали идеју о држави И границама. У случају побуне у Словенији, председник Француске би одмах посало војску И то је та разлика. Као што, рецимо, никада корзикански језик неће бити равноправан с француским, докле год постоји република.

Зашто мислите да Србија не лобира довољно у западним земљама?

Верујем да у Србији мисле да ће правда стићи сама по себе, али када је реч о Западу, ви морате константно да лобирате, не смете бити пасивни И заробљени у прошлости. Светски медији нису затворени за вас, али морате да будете далеко активнији И резултати неће изостати. Имао сам прилику да се састанем са премијерком Аном Брнабић, те верујем да ће се ситуација, макар у Француској, по том питању почети да се креће набоље. Наравно да је Србија закаснила, али у историји никад није касно.

Од септембра ће се у Француској учити о геноциду над Србима
– У уџбеницима за матуранте у свим француским школама први пут ће се наћи лекција о геноциду Аустроугарске над Србима у БиХ као увод у лекцију о турском геноциду над Јерменима. То је велики помак

Колико људи данас у Француској знају о Србији?

Често правим коференције о францускосрпском пријатељству и сале у век буду пуне. Међутим на почетку сваке конференције морам многима објашњавати да Србија није у Сибиру, нити да се ради о Словачкој, чак морам да објашњавам да се налазите у Европи. Наше пријатељство је нешто што константсно мора да се негује И одржава, не смете бити заробљени у прошлости. Многи су ми након предавања прилазили са сликама својих дедова уз речи да сам први који им је причао о Солунском фронту. То се у нашим школама, нажалост, не учи, али је слика о Србији почела полако да се мења. Успели сте да 12 земаља повуче признање Косова, што показује да су сада другачији трендови него раније.

Чека се Трамп
– Уверен сам да ће се за договор Приштине и Београда чекати исход избора у Америци И крај 2020. Мислим да би било добро да Трамп победи јер је прагматичнији од Макрона и Меркелове

Колико Француска може да помогне у договору Београда и Приштине?

-Француска има велику улогу, И то не само председник Макрон. Амбасадор Мондолини ми је лично рекао да Париз ништа није радио 15 година кад је реч о Србији, а онда се све преокренуло у последњих годину дана. Француска је схватила да јој је Србија потребна, пошто је главна земља на Балкану. И почела је да губи И економске везе,л па је тек пети инвеститор, упркос традиционалним везама. Мислим да је моја земља веома заинтересована за права мањина И да кроз ту можете рачунати на њихову подршку, а онда потом може уследити И нека врста канонизације.

Хоће ли Србија икада ући у ЕУ?

– Хоће, уверен сам у то, али кад буде улазила, то ће бити другачија организација, само са истим именом. Макрон је рекао да ће уследити велике реформе. Што се тиче времена када ћете ући, верујем да је 2028. реална опција.

Извор: srbijadanas.com

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ