Регион

Бомбаш самоубица залетео се на хрватске војнике, једном се боре за живот!

Загреб — Хрватско министарство одбране саопштило да је у мисији у Авганистану дошло до ванредног догађаја. Медији наводе да су талибани ранили три хрватска војника.

„Нажалост, јутрос се догодио напад у Кабулу на возило хрватске војске. Имамо троје повређених војника, од којих је један у јако тешком стању и бори се за живот. Друга двојица су тешко повређена, али нису у животној опасноти“, казао је министар одбране Дамир Крстичевић.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Хрватски војници кретали су се у три возила. Око 8 сати ујутро кренули су у камп Каја. У 8.45 сати, на путу од кампа Каја до кампа Лион, на 200 метара од кампа Лион, дошло је до залетања мотора с бомбашем самоубицом у наше возило. На лице места су изашле авганистанске снаге и пружиле помоћ нашим повређеним војницима“, додао је министар Крстичевић, а пренео је Индеx.хр.

Према његовим речима, ради се о изолованом нападу, а сви остали припадници хрватског контингента у Авганистану су на сигурном. „Наше старешине су са члановима породице повређених војника“, истакао је Крстичевић.

На питање колико јукупно има хрватских војника у Авганистану, у мисији, он је рекао да их је 99, као и да су сви опремљени прописаном опремом, као и да су прошли сву неопходну обуку. Али, додао је, свака таква мисија носи ризик.

„Сада је најважније да збринемо наше страдале припаднике и то се сада чини. Као министар одбране спреман сам да преузмем политичку одговорност за овај догађај. Згрожени смо овим догађајем, осуђујемо овакав напад на хрватске војнике који учествују у операцијама дширом света“, казао је министар Крстичевић.

Објављени су и детаљи о рањеним војницима. Реч је о двојици водника и једном десетару. Двојица живе у Осијеку и Винковцима, а један у Сесветама. Ради се о млађим припадницима војних снага, 1987. и 1992. годишта. Најтеже рањени војник има 27 година, док двојица лакше рањених имају 27 и 32 године.

Повређени су припадници заповедништва специјалних снага који у Авганистану делају у оквиру Специјалне саветодавне групе, под британским вођством. Њихов задатак је саветовање у авганистанском тренинг центру за специјалну полицију.

Извор: Б92

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ