Србија

ДАНАС СЛАВИМО ПРЕСВЕТУ БОГОРОДИЦУ ТРОЈЕРУЧИЦУ: Над њеном иконом дешавају се чуда!

Фото: јутјуб

БЕОГРАД – Српска православна црква и њени верници данас обележава празник Пресвете Богородице Тројеручице, најпоштованије иконе у српском народу.

Икона Тројеручица је, према предању, исцелила руку Светог Јована Дамаскина када му је она одсечена по заповести дамаског калифа. Свети Јован Дамаскин се борио против иконобораца, али је био оклеветан и неправедно кажњен.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

Исцелила га је Пресвета Богородица, док се пред овом њеном иконом ожалошћен молио. Он је из благодарности за учињену милост придодао њеном лику трећу руку, по чему је она добила име Тројеручица.

По свом чудесном исцељењу, Свети Јован Дамаскин постао је монах у лаври светог Саве Освећеног, а Света икона Тројеручица остала је непрестано уз њега.

Свети Јован је пре смрти оставио завет монасима да икону дају царском сину који ће, према пророчанству Светог Саве Освећеног, једног дана доћи у његов манастир.

Свети Сава је дошао пет векова касније у манастир, када је пао штап Светог Саве Јерусалимског. Монаси су схватили као знак са неба, али како би били сигурни да управо њему треба да предају икону, сачекали су да поново дође и сутрадан.

Штап је поново пао и монаси више нису имали сумње. По повратку на Свету Гору, икону Богородице Млекопитатељнице, Свети Сава је поставио у своју келију. Међутим, том приликом је направљен преседан. Икона је на иконостасу стављена лево од царских двери на место које по правилу припада икони и лику Исуса Христа.

По предању, икона је првобитно постављена десно од царских двери, како правила Православне цркве налажу. Међутим, током ноћи она се тајанствено премештала на леву страну на опште чуђење мајстора и монаха.

Централна прослава празника Чудотворне Иконе Пресвете Богородице Тројеручице одржава се на Хиландару, на Светој Гори.

Икона Тројеручице је  донета с Хиландара у манастир у околини Београда. Припадници Жандармерије унели су у истоимени манастир, који је пре осам година саграђен код Рипња, икону Богородице Тројеручице која је израђена у Хиландару.

Извор: Курир

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ