Србија

ХАОС У ХАШКОЈ СУДНИЦИ! ОДЛУКА о Харадинају донета по КРАТКОМ ПОСТУПКУ – СВЕ ЈЕ ЗАВРШЕНО!

У Специјализованом тужилаштву у Хагу завршено је саслушање премијера привремених приштинских институција у оставци Рамуша Харадинаја.

Он је новинарима испред зграде тужилаштва рекао да је на саслушање позван као осумњичени и да му је тужилаштво саветовало да не говори о току испитивања.

Региструјте се на првој српској друштвеној мрежи Србсбук

„Испунио сам законску обавезу као осумњичени. Добио сам правни савет да не одговарам за оно што су ме питали. То су законске процедуре које не скривају нешто од јавности, али како ми закон не дозвољава … ”, рекао је Харадинај, додавши да још увек не зна „своју улогу“ у вези са оним због чега је позван као осумњичени, пренео је приштински Зери.

Харадинај се у тужилаштву задржао око сат времена.

Новинари нису могли да присуствују испитивању, нити да уђу у зграду тужилаштва, јер је истрага затворена за јавност.

Није познато за које се злочине сумњичи јер тужилаштво одбија да саопшти информације о томе, наглашавајући да истрага није јавна.

Бивши председник Косова Јакуп Крашнићи, стигао је у зграду Специјализованог тужилаштва 20-ак минута пре Харадијања, а како преноси приштинска Зери његово саслушање је завршено.

Косово. прес преноси да Краснићи није рекао да ли га је Специјално тужилаштво позвало као сведока или осумњиченог, не наводи ни да ли је Краснићијево саслушање у том суду завршено или ће бити настављено и сутра.

Саслушања Специјалног суда по правилу трају два до три дана, а ток саслушања, односно питања Суда И одговори осумњичених или сведока остају иза затворених врата.

Специјализовно тужилаштво којим од септембра прошле године руководи амерички тужилац Џек Смит надлежно је за истраживање ратних злочина почињених на Косову и Метојији од 1998. до 2000. године.

Према Закону о Специјализованим већима и Специјализовном тужилаштву, приликом испитивања, Харадинај ће најпре бити упознат са својим правима, међу којима је и право да не износи одбрану – да се брани ћутањем, али уколико одлучи да одбрану изнесе то може да траје дан, два у зависности од тога шта има да каже.

 

Извор: Тањуг/ Ало

СРБИЈА

РУСИЈА

ПРАВОСЛАВЉЕ